Salata de telina cu linte
Cred ca radacinoasele se comporta minunat in salatele din colectia toamna / iarna, iar telina e prea usor trecuta cu vederea si aruncata in maioneza alaturi de mar si morcov. Nu ca ar fi gresit ceva in asta, combinatia e castigatoare. Dar merita incercata si o reteta in care telina joaca rolul principal.
INGREDIENTE
30 de minute, 4 portii
- 300g linte verde
- 1 ceapa
- 1 frunza de dafin
- 2 cuisoare
- 1 telina de marime medie
- 100g de alune de padure
- 50g merisoare
- 1 legatura de patrunjel
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin (sau poti incerca uleiul de nuca de la Bufetto)
- 3 linguri de otet de vin rosu
- sare si piper proaspat rasnit
Pune lintea la fiert intr-o oala cu apa sarata, impreuna cu frunza de dafin si ceapa taiata in doua – in fiecare jumatate infige cate un cuisor.
Lasa lintea sa fiarba timp de 15-20 de minute, sau pana ce se inmoaie (nu o uita pe foc, vrei totusi sa ramana al dente). Timpul de fierbere poate fi mai mare daca lintea e mai uscata, asa ca gusta pe parcurs.
Cand e gata, scurge apa si arunca ceapa si dafinul, apoi pune lintea intr-un bol.
Cat timp lintea fierbe, curata telina, tai-o in felii, apoi in betisoare subtiri. Toaca grosier alunele de padure si merisoarele, iar patrunjelul – marunt.
Fa un dressing amestecand uleiul cu otetul, sare si piper proaspat rasnit.
Adauga telina, alunele de padure, merisoarele si patrunjelul in bolul cu linte si toarna deasupra dressingul. Amesteca bine, gusta si mai adauga sare si piper daca e nevoie.