Prăjitură însiropată cu apă de trandafiri, șofran și fistic
După succesul avut de înghețata cu șofran și apă de trandafiri, am replicat combinația de arome într-un chec însiropat, inspirat dintr-o rețetă iraniană de baclava – oasis baklava, după cum a numit-o Naomi Duguid, autoarea cărții Taste of Persia.
Chiar dacă te duce cu gândul la o baclava turcească cu fistic, aromele de șofran și de apă de trandafiri îi oferă o delicatețe care te păcălește cumva, ai impresia că nu e la fel de dulce și nu te mai poți opri din mâncat :) But trust me, e dulce și păcătoasă, însă merită încercată fără rămușcări.
INGREDIENTE
aprox. 16-18 bucăți, 60 minute
- PENTRU BLAT
- 90g unt la temperatura camerei
- 100g zahăr
- 3 ouă mari
- 60ml apă de trandafiri
- 1/4 linguriță cardamom pudră
- 130g faină pentru prăjituri
- 1 linguriță praf de copt
- 70g făină de migdale
- PENTRU SIROP
- 1/4 linguriță fire șofran
- 200g zahăr
- 80ml apă
- 2 linguri miere
- 60ml apă de trandafiri
- 30g fistic tocat mărunt
Pune firele de șofran într-un pahar și toarnă peste ele o lingură de apă fierbinte. Amestecă și lasă-le deoparte la infuzat timp de 30 de minute.
Încinge cuptorul la 170°C.
Pregătește cu hârtie de copt o tavă dreptunghiulară cu dimensiunile aproximative de 33 x 23 cm.
În bolul unui mixer (sau în cel al robotului de bucătărie), amestecă untul moale și zahărul până ce se omogenizează cremos. Adaugă ouăle, unul câte unul, și mixează după fiecare ou, până se încorporează în compoziție. Pune apa de trandafiri și cardamomul și mai amestecă puțin.
Combină făina cu praful de copt și adaugă-le în bol, amestecând constant. Pune și făina de migdale, apoi mai mixează puțin, cât să se omogenizeze toată compoziția.
Cu o spatulă, transferă aluatul în tava pregătită, nivelează și pune la cuptor timp de 30-35 minute. La final, trebuie să obții un blat auriu și ferm la atingere.
Între timp, pregătește siropul.
Într-o crăticioară, pune zahărul, 80ml de apă, plus apa cu șofran care a stat la infuzat. Amestecă pe foc mediu timp de aproximativ 7 minute sau până când zahărul se topește și lichidul începe să se îngroașe puțin și să capete consistența unui sirop. Ia de pe foc, adaugă apa de trandafiri și mierea și mai amestecă puțin.
După ce blatul s-a copt, lasă-l la răcit în tavă, apoi taie-l după placul tău – eu am ales să-l tai în romburi. Toarnă siropul peste blatul tăiat și lasă-l timp de 10-15 minute să se absoarbă. La final, presară fisticul tocat deasupra, înainte să scoți bucățile din tavă.
Se păstrează bine timp de 2-3 zile de la preparare, într-un recipient închis etanș.
Foarte buna reteta, este delicioasa :)
Ce apa de trandafiri folosesti?
In general, folosesc apa de trandafiri de la Darinne, pe care o gasesti si in bacaniile arabesti, dar si in unele lanturi de supermarket.
Mi-ai făcut poftă rău de tot :)). Trebuie să încerc rețeta.