Ciorbă de lobodă cu leuștean

03 Apr 2018, Simona

Daca tot bubuie piata de loboda proaspat culeasa de ce sa nu punem noi de o ciorba acra? Consideram ca isi merita locul printre retetele noastre speciale de Paste, nu doar pentru rapiditate, cat si pentru prospetime/ gust/ aroma/ savoare.

Asa ca 3 legaturi de loboda, niste leustean, un pic de patrunjel si o cana de bors mai tarziu, s-a ivit o ciorba acra, fresh si pregatita sa deschida apetitul invitatilor, familiei, vecinilor sau cui mai vrei tu sa o servesti la masa de Paste.

INGREDIENTE
45 min, 5 portii

    • 1 ceapa galbena medie (aprox. 130g)
    • 1 morcov mediu (aprox. 100g)
    • 1/4 telina (aprox. 100g)
    • 160g loboda rosie (4 legaturi din piata)
    • 10g leustean (2 legaturi mici)
    • 1 lingura de frunze de patrunjel
    • 2 linguri ulei de masline
    • 500ml bors
    • 1l apa
    • sare si piper proaspat rasnit

Curata ceapa, morcovul si telina, apoi taie-le in cubulete.

Intr-o oala incapatoare, incinge uleiul de masline pe foc mediu. Adauga legumele si caleste-le timp de 10-15 minute, pana cand se inmoaie si se rumenesc usor. Apoi, toarna apa, presara sare si lasa-le la fiert pe foc mediu, pana dau in clocot.

Intre timp, spala loboda si toaca frunzele grosier, iar coditele – marunt. Adauga-le in oala dupa ce legumele au fiert 5-10 minute.

Cand ciorba ajunge din nou la punctul de fierbere, adauga borsul, sare si frunzele de leustean tocate grosier. Lasa-le sa dea in clocot din nou, apoi opreste focul si presara frunzele de patrunjel si piper proaspat rasnit.

Daca vrei, poti servi ciorba impreuna cu putina crema de hrean.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (4)
  1. Bogdan says:

    O fi aceeasi ciorba de loboda si asta de la rusi sau are sfecla rosie drept colorant?
    Sa nu uitati expresia ca “Voda prin loboda!” (de la slavi denumirea plantei si in expresie inseamna energic)
    http://wojournals.com/12-school-lunches-from-around-world.html/page3

  2. Bogdan says:

    PS Primul site din cautari pe google care imi apare este blogul tau. Succes cu minunatiile astea culinare care stau ascunse ca niste perle!

Comenteaza
Follow on Instagram