Paine cu mozzarella, usturoi si ierburi aromatice

16 Dec 2016, Cristina Mazilu

Asta e una dintre retetele careia pur si simplu n-am ce sa-i reprosez. Nu e rafinata sau sofisticata, dar unei combinatii de paine calda, branza topita, usturoi (ok, si ceva patrunjel) chiar nu am ce sa-i imput. Decat ca se termina prea repede (da’ asta, sincer, chiar nu e vina retetei).
 

INGREDIENTE

45 de minute, plus timpul de dospire de 2 ore, 6-8 portii

      PENTRU ALUAT

    • 500g faina pentru paine
    • 300ml apa calduta
    • 2 linguri de ulei de masline
    • 1 plic de drojdie uscata
    • 1 lingurita de sare
    •  
      PENTRU CREMA DE MOZZARELLA

    • 250g bilute de Mozzarella Casa Azzura
    • 150g unt moale
    • 3 linguri de parmezan ras
    • 5 catei de usturoi
    • jumatate legatura frunze de patrunjel
    • o mana frunze de busuioc
    • 2 lingurite de oregano uscat
    • sare

Intr-un bol bol incapator (sau cel de la robotul de bucatarie) mixeaza faina, continutul unui plic de drojdie si sarea. Amesteca apa calduta cu cele doua linguri de ulei si adauga lichidul peste ingredientele uscate.

Combina cu o lingura sau la robot pana cand aluatul s-a inchegat, apoi framanta-l cu mainile timp de 10 minute sau la robot timp de 5 minute. In final, aluatul trebuie sa aiba un aspect moale si elastic.

Transfera-l intr-un bol curat si acopera cu folie alimentara unsa cu putin ulei de masline. Pastreaza-l intr-un loc calduros pana cand isi dubleaza marimea (aproximativ 2 ore).

Incinge cuptorul la 180°C.

Scurge bilutele de mozzarella si pune-le apoi intr-o sita. Stoarce-le bine cu mainile, pentru a inlatura tot zerul.

In vasul unui chopper, blender sau robot de bucatarie, adauga toate ingredientele pentru crema de mozzarella.

Mixeaza bine pana cand capata consistenta unei paste.

Pregateste o tava de chec (eu am folosit cu lungimea de 20cm) si tapeteaz-o cu cu hartie de copt.

Pe o planseta tapetata cu faina, imparte aluatul in doua.

Intinde jumatate din aluat cu un sucitorul sub forma unui patrat mai mare, a carui latime sa fie aproximativ de doua ori mai mare decat cea a formei de copt. Taie aluatul in 8 egale felii si unge-le cu jumatete de pasta de mozzarella si verdeturi. Asaza-le una peste alta, cu partea cremoasa in sus. Urmeaza aceiasi pasi si cu cealalta jumatate de aluat.

Pune feliile de aluat in tava dupa modelul de mai jos.

Da tava la cuptor timp de 40-45 de minute, pana cand painea devine aurie si crocanta.

Poti servi alaturi de unt topit, amestecat patrunjel. Nu te obosi sa o tai in felii – de asta se numeste pull apart bread ;-)

Sau asa (oricum, nu-mi imaginez ca modalitatile in care poate fi mancata painea vor da batai de cap nimanui):

Later update: prietenii mai lenesi m-au intrebat cum pot sari partea cu aluatul – well, daca chiar nu ai timp si chef, dar mori de pofta, ia o paine, tai-o in felii, unge-le cu crema de mozzarella si pune-le intr-o tava de chec sau cozonac, apoi da-o la cuptor pana ce se rumeneste. this also works

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. Contact says:

    Aiaiaia, mi-a lasat gura apa! Acum ce ma fac?! Fac paine sau mananc cartofi? Cred ca voi profita de aceasta zi de duminica si le voi manca pe amandoua si poate voi incerca si o noua reteta de carne.

  2. Cristina says:

    A iesit minunata! Am pregatit-o pentru masa de Craciun, a fost bataie pe ea! ;)

  3. malvinared says:

    Wow. Abia aștept sa încerc! Ma gândeam dacă ar merge și o varianta dulce, ceva cu nuca și zahar sau zahar și scorțișoară, un altfel de cinnamon buns?

  4. ana says:

    Hello,

    “Un plic drojdie uscata” = 7g sau cat? :) Uuuuun picut mai clar, pls, si pt cei care nu mai pot cumpara de pe meleagurile natale si nu pot verifica decat pe google :)

    Multumesc mult!

Comenteaza
Follow on Instagram