Ficat in crusta de paprika afumata cu cartofi, ceapa verde si bacon
Pentru ca fac foarte des reteta asta de pate cu vin si busioc, de fiecare data cand trag in tigaie ficatul, imi amintesc de copilarie, cand mancam destul de des ficat prajit. Chestie care nu s-a mai intamplat insa de ani de zile. Asa ca azi m-am gandit sa reinterpretez putin reteta pe care mi-o pregatea bunica mea, care – guess what, soc si groaza – nu avea pimentón de La Vera (paprika afumata spaniola) in camara. Eu in schimb, se pare ca am dezvoltat tot felul de apucaturi. Dupa cum urmeaza:
INGREDIENTE
30-40 de minute, 4 portii
- 400g cartofi mici (sau noi, cand e sezonul)
- 2 linguri ulei de masline
- 100g bacon afumat, taiat cubulete
- 2 linguri de faina
- 1-2 lingurite de paprika afumata (depinde cat de picant/intens vrei gustul)
- 400g ficat de pui
- 1 legatura de patrunjel
- 1 legatura de ceapa verde, tocata marunt
- sare si piper proaspat rasnit
Taie cartofii in doua si pune-i la fiert intr-o oala cu apa sarata timp de 12-15 minute, pana ce se inmoaie. Scurge-i si pune-i deoparte.
Incinge o tigaie incapatoare si adauga baconul, lasandu-l sa se rumeneasca. Cand e aproape gata, adauga si ceapa verde si mai gateste timp de 2-3 minute. Scoate apoi ingredientele din tigaie si pune-le deoparte.
Adauga uleiul in tigaie impreuna cu cartofii si prajeste-i timp de 4-5 minute, pe foc mare, pana ce se rumenesc pe toate partile si devin crocanti. Adauga deasupra baconul si ceapa verde, amesteca, apoi pune-i deoparte.
Intr-o farfurie, amesteca faina cu paprika afumata, sare si piper proaspat rasnit. Trece ficatul prin amestecul de faina, pana ce se acopera complet si imediat apoi pune ficatul in tigaie (daca astepti prea mult, crusta de faina se va umezi si nu se va rumeni la fel de bine).
Gateste ficatul timp de cateva minute, pana ce crusta e rumena, apoi ia-l de pe foc.
Pe o farfurie incapatoare, aranjeaza cartofii cu bacon si ceapa verde alaturi de ficat. Presara cu patrunjel proaspat. Imparte cu prietenii (mai ales cu cei care spun ca nu le place ficatul – o sa-si schimbe parerea).
Ficat cu cirese (sau visine) glazurate si sos de vin rosu. E probabil cea mai buna reteta cu ficat (dupa cea de pate cu vin, stafide si busuioc) pe care am testat-o.
Astazi vreau sa fac reteta aceasta.
Ficatul se prajeste in alta tigaie cu alt ulei, nu? (mai mult de 2 linguri banuiesc)
Oauuu pare delicios, sper sa reusesc sa fac vreodata.