12 toppinguri pentru briose
Oh boy oh boy, de cand coc postarea asta (pun intended ;-) Nu sunt foarte dese momentele in care mai gatesc briose, dar atunci cand o fac se pare ca recuperez. Practic, pana anu’ viitor pe vremea asta pot sta linistita – avem cate o reteta pe luna.
INGREDIENTE
35-40 de minute, 12 briose
- 200g faina pentru prajituri
- 1 plic praf de copt
- 150g zahar
- 4 oua
- 200g unt
- 150ml lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- PENTRU BRIOSE
PENTRU TOPPINGURI
- 1. bucati de ciocolata
- 2. fulgi de ovaz si merisoare confiate
- 3. alune de padure (taiate in jumatati sau in bucati)
- 4. fulgi de cocos (amesteca doua parti fulgi de cocos cu una de zahar; eventual poti aroma cu putin extract de lamaie)
- 5. mix de seminte (eu am folosit dovleac, floarea soarelui, susan si in – dar merge orice mai gasesti prin camara)
- 6. unt de arahide si felii de banana
- 7. portocala confiata
- 8. dulceata de fructe de padure
- 9. caramele (pe care le rupi in bucatele)
- 10. afine
- 11. zahar cu scortisoara (amesteca 4 parti de zahar cu 1 de scortisoara)
- 12. bucatele de martipan si fulgi de migdale
Incinge cuptorul la 180°C.
Pune untul intr-o craticioara si topeste-l pe foc mediu. Intr-un castron pune zaharul, ouale, laptele, toarna untul topit si extractul de vanilie, apoi amesteca bine.
Intr-un bol incapator sau in cel de la robotul de bucatarie, amesteca faina cu plicul de praf de copt. Peste acestea, toarna amestecul de unt, oua si lapte si amesteca bine, pana cand obtii o compozitie omogena.
Acum nu mai ramane decat sa iei o tava de briose (in cazul acesta, am folosit o forma pentru 12 briose), sa pui hartiutele in locasurile din tava si sa distribui aluatul in mod egal intre acestea.
Dupa care, presara topping-ul preferat – sau, daca inca nu stii care-ti place cel mai mult, n-ai decat sa faci si tu un muffin fest cu 12 feluri diferite de toppinguri. Nimeni n-o sa se planga, garantez.
Tine cont de faptul ca unele toppinguri sunt mai usoare (semintele, fulgii de cocos, zaharul cu scortisoara etc.), iar altele (afine, ciocolata, banana, etc) – mai grele, si s-ar putea sa se scufunde pe masura ce aluatul creste. Caz in care poti adauga extra topping la jumatatea timpului de coacere (sau pur si simplu sa descoperi the yummy inside la final ;-)
Da tava la cuptor timp de 25 de minute, sau pana ce briosele se rumenesc usor (ca sa le fii sigur, poti testa cu o scobitoare – inteapa o briosa si, daca scobitoarea iese curata inseamna ca e gata) (desigur, daca in interior s-a scufundat tot gemul de capsuni, testul e usor inutil :p)
//
Pentru ca a durat mai bine de doua saptamani sa ma hotarasc la toppingurile de mai sus – si sunt sigura ca mi-au scapat multe variante misto – lasati si voi un comentariu cu ce combinatii interesante faceti pe la voi prin bucatarie, sa testeze si fata. Kthxbye.
Well, n-aș mai avea multe de adăugat beside Nutella. În rest, all is said & done.
Looks diiih-vine!