Tartă rustică de afine, în aluat cu nuci
Acum cinci luni, cand am zis ca voi repeta tartele astea rustice cu toate fructele care-mi ies in cale chiar n-am glumit. Iar asta e doar unul dintre rezultate (pe restul le-am mancat inainte de a se pune problema unei fotografii, asa ca trebuie sa ma credeti pe cuvant).
Ce e misto la retetele astea e ca (pe langa faptul ca sunt bune si usor de pregatit), cu cat tarta e mai “rustica” (a se citi – “arata ca si cum a fost calcata de tren”) cu atat e mai bine. Deci toti astia care spuneti ca nu va pricepeti la prajituri – asta e pentru voi.
INGREDIENTE
1 ora si 10 minute, plus timpul pentru racit, 8 portii
- 70g nuci
- 130g faina, plus extra pentru intins aluatul
- 2 lingurite de zahar, plus 1 lingura pentru presarat
- 1 varf de sare
- 2 lingurite de scortisoara
- 120g unt rece, taiat in cuburi
- 2 linguri de lapte
- 350g afine
- 1 lingura de amidon
- 1½ lingurita zeama de lamaie
- 50g zahar
- PENTRU ALUAT
PENTRU UMPLUTURA
Incinge cuptorul la 180°C. Pune nucile in cuptor timp de 10 minute, amestecand la jumatatea timpului, pana se prajesc putin. Lasa-le sa se raceasca, apoi marunteste-le intr-un robot de bucatarie pana ce obtii un amestec fin. Adauga faina, sarea, 2 lingurite de zahar, 1 lingurita de scotisoara si amesteca pana ce se combina. Adauga untul si mixeaza pana ce obtii o compozitie nisipoasa, in care mai ai cateva bucati de unt de dimensiunea unei boabe de mazare (bucatile de unt neomogenizat vor forma un aluat mai fraged).
Transfera aluatul intr-un bol, adauga 4 linguri de apa foarte rece (eventual in care ai topid 1-2 cuburi de gheata) si amesteca putin, cat aluatul sa se inchege. Modeleaza-l in forma de disc, impacheteaza-l in folie de plastic si da-l la frigider cel putin o ora. (Aluatul poate fi facut si cu 2 zile inainte sau congelat timp de 1 luna).
Incinge cuptorul la 190°C. Intr-un bol, amesteca afinele cu amidonul, zeama de lamaie si zaharul.
Scoate aluatul si, pe o suprafata pudrata cu faina, intinde-l folosind sucitorul intr-o forma rotunda, cu diametrul de aproximativ 30cm. Cu grija, transfera-l intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pune amestecul de afine in mijloc, lasand o margine de aprox. 5cm de jur imprejur. Impatureste marginile aluatului, “impachetand” astfel afinele in mijloc. Folosind o pensula, unge marginea aluatului cu laptele. Amesteca lingura de zahar ramasa cu lingurita de scortisoara si presara peste margini.
Da tarta la cuptor pana ce e rumena, iar compozitia capata o usoara consistenta de gem – aproximativ 45-50 de minute. Las-o sa se raceasca inainte de a o servi.
daca afinele sunt congelate?
vor lasa foarte multa apa si aluatul nu se va coace bine
eu abia azi am incercat minunea asta. desi am intins cam mult aluatu a iesit mai mult ca extraordinara. Multumesc tare mult. am tot facut retete de ale tale..in special tarte si dulciuri si absolut toate mi se par delicioase.
ma bucur tare! let me know how it goes si cu celelalte pe care o sa le mai incerci :-)
Oare ar merge zahărul înlocuit cu sirop de arțar? :-D
poti incerca, dar as creste cantitatea de amidon, pentru ca o sa ai si mai mult lichid
Wow dar cum arata!!! Afinele și fierb cu zaharul și amidonul?
nu fierbi nimic, pui amestecul de afine peste aluat, impachetezi si dai la cuptor :-)
[…] papat jumatate :-))). Pacat ca eu am facut cantitatile pe jumatate, pentru reteta m-am inspirat de aici, doar ca am adaptat-o pentru copii. Nu va mai plictisesc cu povesti nemuritoare cum imi sta in […]
Buna, Cristina. Voiam sa iti multumesc pentru reteta asta incredibil de simplu de facut si totusi atat de gustoasa. Am facut-o de cateva ori deja si nu am dat gres. Si inca ceva: am fost recent la Arzu si am plecat fericita de acolo. Mancarea excelenta, limonada cu grepfruit si rozmarin de vis (ce isee geniala!) si servirea exceptionala!!! Felicitari! Vom nma merge, chiar daca nu locuim in Bucuresti.