Tartă cu lămâie și “vertigo” de mure
07 Feb 2011, Cristina Mazilu
…sau nu, depinde – c-am facut doua variante.
Ce au in comun e o scurtatura pe care am implementat-o din lenea de a face si apoi intinde aluatul. Asa ca am luat un pachet de biscuiti digestivi (sau nu, ca in final a mers si cu alte firmituri) si i-am zdrobit impreuna cu o bucata de unt.
Apoi i-am turnat intr-o forma de tarta cu fundul detasabil si cu o lingura (ba si cu degetele) am aranjat situatia sub forma unui ‘aluat’. Fix ca la cheesecake, am dat tava la cuptor 10 minute, sa prinda putina crusta.
Intre timp am facut crema de lamaie, asa cum v-am mai povestit:
125ml suc de lamaie (sau lime, daca preferi aroma)coaja rasa de la lamaie100g zahar85g unt taiat bucatele2 oua mari2 galbenusuriIntr-o craticioara se amesteca sucul si coaja de lamaie, zaharul si untul si se pune pe foc mic.Intr-un castronel se bat impreuna ouale cu galbenusurile.Cand untul si zaharul s-au topit, toarna putin din mixtura in castronelul cu oua si amesteca bine (asta ca sa se incalzeasca ouale). Apoi toarna ouale cu totul in cratita, amestecand constant pe foc mic, pana ce compozitia se ingroasa si aproape ca face bulbuci pe margini.
Acestea fiind zise, se toarna crema in forma de tarta si se mai da la cuptor 10 minute, ca sa se aseze cu totul.
Daca vrei si vartejuri de mure (sau zmeura, desigur) – pune o mana de zmeura intr-o craticioara impreuna cu 3 linguri de zahar si 4 de apa (cantitatile-s aproximative, eu am facut din ochi). Zdrobesti fructele si lasti toata treaba sa bulbuceasca pe foc pana devine un gem siropos, pe care-l torni peste crema de lamaie din tarta. Apoi, cu o furculita sau lingurita incepi sa te joci amestecand. Tot 10 minute tre’ sa mai stea apoi in cuptor :)
Btw – toata treaba nu dureaza mai mult de 30 de minute. Cu tot cu spalat de vase :)
Cel mai bine e sa mananci tarta rece, dar daca nu te poti abtine.. aia e.
tarta asta este my all time favorite Mazi treat! stiti replica aia celebra din film cu “you had me at hello”? well, Mazi had me at “lemon curd”:))
awww <3
we’ll always have lemon tart!
Arata demential, dar nuuu, nu cred sa fie si buna :D
pai nah, nu poti sa le ai pe toate :))
Reteta cu tarta ai mai pus-o o data aici:
http://chez.mazilique.ro/2010/04/tarta-cu-lamaie.html
Dar cu o FOARTE MICA diferenta, 125ml suc de lamaie in loc de 25ml…adica de vreo 5 ori mai mult, o nimica toata.
Si nu intelegeam eu de ce imi ramasese acreala pana a 2-a zi…
@anonim – nununu, sunt 125 de ml. am gresit cand am copiat. sorry, acreala it’s part of the plan :)
cred ca mi-ai citit gândurile pentru ca ieri am dat târcoale toata ziua rețetei de tarta cu lămâie pe care ai postat-o mai demult. Vroiam s-o fac dar pentru ca am un cuptor cam buclucaș care insista sa pârlească aluaturile asa ca am cumpărat niște biscuiți și am facut tarta de lamaie cu blat de biscuiti. Si astazi cand intru pe blogul tau, vad acelasi lucru si parca nu-mi venea sa cred ce coincidenta. Oricum tarta e foarte buna, un pic acrișoară, minunata.
Si tarta de lamaie si topping de mure. I’m lovin’ it. Sincerely, your biggest fan :D
@mirela – asta vara am facut cu zmeura proaspata amestecata in crema. alta minunatie :x
arata genial tarta. am incercat in weekend ceva asemanator, numai ca am lasat “blatul” mai mult la copt, pana s-a rumenit si am facut o umplutura din mascarpone cu zahar pudra, coaja si suc de la o lamaie. fara coacere. cu ceva fructe proaspete pe deasupra, a iesit ceva foarte usor si racoritor, numai bun dupa o masa grea de iarna.
@anonim – sounds yummy indeed :x
Am facut aseara tarta, dar fara vertgo de mure, a iesit dementiala. Data viitoare o sa incerc si varianta cu mure :)
Multumim de reteta.
Geniala tarta! am facut-o aseara in varianta fara fructe de padure, cu blat de biscuiti digestivi.MI-NU-NA-TA. imi pare rau ca nu am facut-o pana acum desi am vazut-o de ceva vreme la tine pe blog. am sa o incerc si in varianta updatata cu fructe :) Merci, Mazi!
Pentru cate persoane e reteta tartei?
6-8 persoane :-)