Frittata persana cu verdeturi (Kuku Sabzi)
As putea incepe povestea de azi cu o explicatie in care sa fac o paralela intre acest fel de mancare vegetarian si drobul de Paste – cum ca amandoua sunt pregatite cu oua si verdeturi proaspete, iar acesta din urma ar putea substitui cu succes drobul de miel. Si chiar daca acesta motivatie e perfect valida – sa fim seriosi, fie ca-i Paste sau Craciun, dimineata sau mijlocul noptii – mie imi plac verdeturile si ierburile aromatice DE MOR.
Asa ca sarbatorile sunt doar un pretext ca sa mai produc cate o tava de kuku sabzi – aceasta “frittata” de origine persana, pregatita cu un muuuuunte de patrunjel, coriandru, marar si cam orice frunze mi-au scapat pe tocator (sabzi inseamna “ierburi” in Farsi).
Reteta de mai jos e varianta mea preferata, dar variatiunile pe tema sunt multe – daca nu gasesti coriandru (sau nu ai chef sa dai o gramada de bani pe el) (cu toate ca sunt numeroase situatii in care chiar merita si face diferenta), feel free sa inlocuiesti verdeturile dupa chef si gust – poti incerca cu praz, spanac, ceapa verde, tarhon, marar, leurda, chiar si stevie. Have fun with it.
La final, kuku poate fi servit cald sau la temperatura camerei, si daca vrei sa-l prepari pentru o petrecere, poti fara probleme sa-l pregatesti cu o zi in avans. Resturile merg minunat in sandvichuri cu lipie si sos de iaurt.
INGREDIENTE
50-55 de minute, 6-8 portii
- 200g frunze de patrunjel (aproximativ 5 legaturi din acelea mari, de la piata – nu parliturile alea de la supermarket :p)
- 200g frunze de coriandru (4 pachete de 50g)
- 2 legaturi de marar
- 40g chives
- 1 legatura ceapa verde
- 2-3 linguri ulei de masline
- 2 lingurite turmeric
- 8 oua
- 2 linguri faina
- 2 linguri iaurt grecesc
- 3 lingurite praf de copt
- 3-4 linguri de merisoare uscate
- 100g nuci tocate grosier
- sare si piper proaspat rasnit
Incinge cuptorul la 180°C.
Spala verdeturile si toaca-le foarte marunt. Daca vrei sa folosesti un chopper, marunteste-le in transe.
Pune o tigaie pe foc mediu si incalzeste putin uleiul de masline (uleiul nu trebuie sa se incinga). Adauga verdeturile tocate si ceapa verde in tigaie si amesteca-le putin. Toarna si turmericul, amesteca, apoi lasa-le sa se gateasca timp de 5 minute.
Scoate mixul de verdeturi, turmeric si ceapa din tigaie si lasa-l deoparte pe o farfurie.
Intr-un bol incapator, bate ouale impreuna cu faina, iaurtul grecesc, praful de copt, sarea si piperul.
Dupa ce verdeturile prajite s-au racit, adauga treptat cate o lingura din acestea in mixul cu oua si amesteca, pana cand compozitia devine omogena. Apoi, adauga merisoarele si nucile tocate. Amesteca cu o lingura sau un tel.
Pregateste o tava dreptunghiulara mare, cu peretii inalti, cu dimensiunea de aproximativ 42 x 38 cm, in care pui hartie de copt. Toarna compozitia in tava si pune-o in cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute. Cea mai simpla metoda sa iti dai seama daca e coapta, este sa intepi preparatul in mijloc, cu un cutit, iar daca acesta nu are urme de ou cand il scoti, este gata. Daca ti se pare prea moale sau cu zone in care oul nu este copt, atunci mai las-o la cuptor.
Serveste-o apoi taiata in felii, cuburi, triunghiuri – whatever works.
Daca ai deschis internetul mai tarziu, sa stii ca aici gasesti o reteta de kuku cu vinete. Also amazwballs!