Tocană de miel cu ștevie și sos de lămâie cu ou

07 Apr 2017, Cristina Mazilu

Din toate retetele pe care le-am testat pentru Paște, reteta asta de mai jos a fost cea mai mare surpriza (placuta, in caz ca se intreba cineva). Stiu ca nu arata cine stie ce, but ZOMFG – the flavour!

Am pornit de la o reteta turceasca, dar cu versiuni destul de populare si in alte tari mediteraneene (cum ar fi agnello brodettato in Italia sau miel in sos avgolemono in Grecia. Dar cum de multe ori, bucataria noastra nu e departe de acestea (mai ales de cea turceasca si greceasca), a rezultat o tocana cu gusturi proaspete si accente piperate, care e de departe una dintre noile mele favorite.

Am folosit pentru ea frunzele care se gasesc acum pe tarabe – stevie, papadie, spanac, dar mai tarziu in an probabil ca o voi reface folosind orice alte ierburi mai ajung in sezon. Ceea ce va doresc si voua.
 
INGREDIENTE

2 ore si jumatate, 6 persoane

    • 700g pulpa de miel, taiata cubulete
    • 1 ceapa medie
    • 1 legatura de ceapa verde (minim 3 fire)
    • 3 catei de usturoi
    • 4 linguri de ulei de masline
    • 1 lingurita de menta uscata
    • 1 lingurita de oregano uscat
    • 300g mix frunze (eu am folosit 200g stevie, 50g spanac si 50g frunze de papadie)
    • 1-2 legaturi de marar
    • sare si piper proaspat rasnit
    •  

      PENTRU SOS

    • 2 oua
    • sucul de la o lamaie
    • extra marar si ceapa verde tocata, pentru servit

 

Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, pe foc mediu. Adauga carnea de miel si las-o la prajit timp de 8-10 minute, pana cand se rumeneste pe toate partile.

Marunteste usturoiul, si toaca ceapa alba si cea verde.

Adauga-le pe toate in tigaie, impreuna frunzele de cu menta si oregano, si lasa-le pe foc pentru aproximativ 5 minute, pana cand ceapa incepe sa se inmoaie.

Curata frunzele de spanac, papadie si stevie si toaca-le grosier. Adauga-le in tigaie, amesteca-le si lasa-le pana cand frunzele se inmoaie putin (2 minute). Pune in tigaie si mararul tocat, sare si piper, si adauga apa cat sa acopere carnea. Lasa-le sa fiarba, la foc mic, timp de o ora si jumatate, pana cand carnea este patrunsa.

Pentru sos, amesteca intr-un bol ouale si sucul de la o lamaie. Adauga putin din lichidul lasat de tocana si amesteca – astfel ouale se vor incalzi si vei evita ca acestea sa se coaguleze in tigaie. Toarna apoi toata compozitia de ou si lamaie peste tocana si amesteca din nou. Mai las-o sa fiarba pe foc mic inca 3-5 minute, pana cand sosul devine cremos.

Serveste tocana cu putin marar si ceapa verde presarata deasupra, alaturi de o paine cu coaja crocanta (la fix pentru sters orice urma de sos de pe farfurie ;-) si o salata proaspata din frunze de papadie, drese cu ulei de masline si zeama de lamaie si presarate cu niste felii de ridichi crocante.

 

Mielul merge de obicei un un vin rosu robust. In ciuda accentelor fresh de lamaie, nici reteta asta nu e diferita, cu toate ca as cauta un vin care sa completeze aceasta prospetime – un shiraz mai rustic sau Languedoc cu un profil similar. Un Barolo ar fi o alta posibilitate, iar daca ai chef de experimente, cauta un vin grecesc din soiuri indigene, precum agiorgtiko or xinomavro.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram