Tartă cu piersici și fistic

11 Aug 2017, Cristina Mazilu

Si? La voi cum e vara? La mine ar trebui sa fie Ella Fitzgerald, da’ pare mai mult Lana Del Rey. No worries tho‘ – vine toamna, care e totusi anotimpul meu preferat (sper doar sa nu fie Manic Street Preachers, pentru ca I like my hair just fine just the way it is).

Dar lasand my personal soundtracks la o parte si revenind la ce e misto vara, as vrea sa va supun atentiei aceasta situatie care merita sa va fi se intample si voua. De mai multe ori. (Ce-i drept, nu-mi vine in minte nicio combinatie in care sa nu fi folosit fistic si sa nu-mi fi placut ingrijorator de mult. Dar I might be on to something, deci luati cu incredere)
 
INGREDIENTE
1 ora si 15 minute, 6 portii

      PENTRU CRUSTA DE TARTA

    • 125g faina
    • 25g zahar
    • 1 lingura lapte rece
    • 110g unt rece

 
PENTRU UMPLUTURA

    • 4-5 piersici
    • 4 linguri zahar
    • 85g unt moale
    • 2 galbenusuri
    • 60g fistic curatat de coaja
    • 1 lingurita ghimbir pudra

 

Incinge cuptorul la 180°C si pregateste o tava de tarta cu baza detasabila, cu diametrul de aproximativ 21 cm.

Pentru crusta de tarta, pune in bolul unui robot de bucatarie faina, untul taiat cubulete si zaharul, apoi mixeaza bine pana cand obtii o consistenta asemanatoare firimiturilor. Adauga lingura de lapte si amesteca in continuare pana cand aluatul se incheaga.

Scoate aluatul pe o planseta, modeleaza-l in forma de disc, impacheteaza-l in folie alimentara si baga-l timp de 30 de minute la frigider (daca ai timp si rabdare) sau 10 minute la congelator.

Dupa ce aluatul s-a racit, pudreaza planseta cu putina faina si intinde-l cu ajutorul unui sucitor. Asaza aluatul in forma de tarta cu baza detasabila si fixeaza-l bine pe peretii si baza tavii. Daca aluatul s-a incalzit intre timp, mai lasa-l la congelator timp de 10 minute.

Inteapa baza cu o furculita. Gaurile astfel formate vor impiedica baza tartei sa se umfle, pentru ca ii va permite aburului sa circule. Asaza deasupra o foaie de copt si toarna in tarta cateva maini de boabe de fasole – suficient de multe cat sa acopere si inaltimea peretilor tavii. Da tava la cuptorul incins la 180Cº timp de 15 minute, apoi scoate-o si inlatura boabele de fasole si foaia de copt.

Pune tarta inapoi la cuptor timp de 15 de minute, pana cand e aurie.

Desfa piersicile in jumatati, curata-le de coaja si de samburi. Taie-le in felii groase, aseaza-le circular (si in straturi) in tava pana cand toata baza crustei este acoperita cu piersici.

Pentru pregatirea topping-ului, intr-un bol incapator, amesteca zaharul, ghimbirul pudra, untul taiat cubulete si galbenusurile. Le poti amesteca cu mainile sau folosind un robot de bucatarie, la viteza mica. Adauga apoi si fisticul, amesteca din nou, si toarna compozitia peste piersicile din tarta. Nu trebuie sa te chinui prea tare cu asezarea uniforma a topping-ului, pentru ca oricum untul se va topi si se va prelinge prin toate cavitatile dintre fructe.

Da tarta la cuptor inca 20-30 de minute, pana cand devine aramie, iar fisticul a prins o crusta crocanta.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (12)
  1. Adina says:

    God damn it! Si eu ar trebui sa fac azi o placinta cu mere!!

  2. Diana says:

    Looks awesome! O mica intrebare though : ce fac galbenusurile dupa ce ajung pe tarta? raman crude? Se pot inlocui cu altceva?

  3. ioana says:

    Vai cum arata tarta asta…stiu deja ce fac azi. Mie imi place tare mult si muzica pe care o pui cu tartele astea. cum stau la birou si incerc sa lucrez…deschid un tab cu muzica..si imi imaginez cum ma duc acasa..dau drumu la muzica..beau un pahar de vin rece si mesteresc aceasta minunata tarta.. dreaming with my eyes opened.

  4. Anamaria says:

    Sigur e corect pentru topping 85g unt? Am facut de doua ori pana acum tarta, o data cu 85g unt iar a 2-a oara cu toate cantitatile injumatatite (40g unt, 2 linguri zahar, 1 galbenus, etc). In ambele cazuri piersicile balteau in unt…. Cat despre gust, e senzationala de fiecare data, chiar daca la mine nu arata prea bine din cauza “baltii” de unt ????

    • Cristina Mazilu says:

      atat am folosit, da. ai pus unt de 82%? temperatura corecta si timpul de coacere acelasi? nu-mi explic :-/

  5. Roxana says:

    Cam mult timp sa incingi cuptorul. Mai bine il incingi cat sta aluatul la frigi????. Altfel, astept sa vad cum
    Iese????

  6. Roxana says:

    Wow, nu mi-am imaginat ca o sa-mi iasa, an adaptat putin ca n am avut piersici si am pus caise si cateva nectarine si n am avut fistic si am pus migdale coapte in cuptor, am folosit aluatul pt tarta nu aluatul din reteta aceasta, dar wowwww, perfect s au potrivit toate ingredientele, nimic in plus nimic in minus, trebuia sa ti scriu chiar daca e tarziu si ar trebui sa dorm atata timp cat doarme fiica mea dar trebuia sa ti scriu….te urmaresc de mult si retetele tale mi se par asa….de masterchef si m am gandit mereu ca o sa fac si azi am REUSITTTT!!!! Trebuie sa incerc si banana bread si daca imi iese si aia I will love u forever!!!! ;)

Comenteaza
Follow on Instagram