Somon in crusta de harissa, cu cuscus
Asta a fost ultima reteta pe care am pregatit-o in bucataria de acasa, inainte sa o devalizez si sa o impachetez pentru studio. Pentru ca – if all goes well – saptamana asta incep sa instalez si sa pun la punct lucrurile pe acolo.
Somonul cu cuscus a fost o masa de pranz lenesa, de duminica, suficient de rapida cat sa o repet si de aromata cat sa intre la my favourites.
INGREDIENTE
20 de minute, 2 portii
- 2 fileuri de somon
- 1 lingura de pasta harissa
- coaja rasa de la jumatate de lamaie
- 1 lingura de miere (poti folosi si sirop de agave)
- 1 catel de usturoi, tocat marunt
- 1 lingura ulei de masline
PENTRU CUSCUS
- 100g cuscus
- 1 legatura de ceapa verde
- 2 legaturi de patrunjel
- 1 rodie
- 1 ardei iute, rosu
- 1 lingurita de chimion
- zeama de la 1 lamaie
- ulei de masline
- sare si piper proaspat rasnit
EXTRA
- seminte de pin, prajite
Incinge cuptorul la 200°C. Intr-un castronel, amesteca pasta harissa cu mierea, coaja rasa de lamaie, usturoiul tocat marunt si uleiul de masline. Asaza somonul cu pielea in jos, pe o tava unsa cu foarte putin ulei. Folosind o pensula, acopera somonul cu amestecul de harissa.
Da somonul la cuptor timp de 15-20 de minute.
Intre timp, pune cuscusul intr-un bol incapator si acopera-l cu putina apa fierbinte (nu trebuie sa inoate in apa – va iesi un terci). Pune deasupra o farfurie, un tocator sau o folie alimentara si lasa cuscusul sa se umfle. Toaca patrunjelul, ceapa verde si ardeiul iute.
Scoate semintele rodiei si stoarce lamaia.
Cand cuscusul a absorbit apa (dureaza maxim 10 minute), amesteca-l cu o furculita si adauga patrunjelul, ceapa verde, semintele de rodie, ardeiul iute, chimionul, zeama de lamaie, uleiul de masline, plus sare si piper proaspat rasnit.
Amesteca bine si imparte cuscusul intre doua farfurii.
Scoate somonul din cuptor si asaza-l peste cuscus, cu pielea in jos. Presara deasupra semintele de pin.
Incearca si cu alte variante de cuscus si bulgur: