Clafoutis cu smochine

26 Oct 2017, Cristina Mazilu

Din seria “ce-a fost in capul meu de n-am incercat asta pana acum?!”, am facut si primul meu clafoutis (dupa o reteta de-a lui Ottolenghi, ca sa fiu sigura ca n-o dau de gard din prima).

 

INGREDIENTE

40 de minute, 6 portii

    • 12 smochine bine coapte
    • 100g zahar
    • 2 linguri vin rosu
    • 2 linguri frunze cimbru
    • 1 lingura zeama lamaie
    • 2 oua separate
    • 50g faina
    • 1 lingurita extract vanilie
    • 100ml smanatana pentru frisca
    • 1 praf de sare

 

Incinge cuptorul la 170°C.

Bate galbenusurile cu 25g zahar, pana cand compozitia devine palida si groasa. Adauga apoi faina, extractul de vanilie, smantana pentru frisca, coaja rasa de la o lamaie, sarea si amesteca pana ce compozitia se omogenizeaza.

Intr-un bol, pune albusurile si 25g de zahar si mixeaza-le pana cand obtii o spuma densa, care isi pastreaza forma. Adauga compozitia astfel obtinuta peste galbenusurile pregatite anterior si incorporeaza amestecand cu o spatula.

Intr-o cratita incapatoare, cu fund gros, topeste pe foc mediu 50g zahar, pana ce capata o culoare inchisa, de caramel. Adauga vinul, frunzele de cimbru si amesteca – ai grija, pentru ca s-ar putea sa se taie compozitia, dar amesteca pana ce compozitia se ingroasa la loc. Adauga in tigaie smochinele taiate in jumatati si amesteca astfel incat sa fie acoperite de caramel.

Intr-un vas vas ceramic sau o tava rotunda de cuptor, toarna deasupra compozitia de oua si faina de albusuri si galbenusuri, apoi asaza smochinele deasupra si da-o la cuptor pentu aproximativ 30 de minute.

Cel mai bine ar fi sa servesti clafoutis-ul cald, dar sunt sigura ca asta nu va fi o problema pentru ca noi l-am terminat intr-un timp record.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. absolut mirific cum arata preparatul.

Comenteaza
Follow on Instagram