Tarte aux pommes bouquet de roses Tartă cu mere ‘buchet de trandafiri’
In mod normal ma feresc de retetele – fie ele dulci sau sarate – al caror rezultat arata prea fancy, asupra carora trebuie sa stai aplecat prea mult (fie metaforic ori fizic). Nu pentru ca mi-e lene (cu toate ca si asta ar fi un motiv valid), ci in primul rand pentru ca rezultatul arata prea studiat. Ca doamnele care se duc la nunta si le vezi de la o posta ca au fost la coafor, de unde au plecat cu niste bucle tepene si incolacite ca niste mucenici moldovenesti.
Dar de data asta nu m-am putut abtine, dintr-o serie de motive:
1/ ideea mi s-a parut simpatica
2/ rezultatul spectaculos
3/ aveam mere
4/ most importantly, era ziua lu’ mama si nu luasem flori
INGREDIENTE
2 ore, 8-10 portii
- 250g faina
- 50g zahar
- 2 linguri lapte rece
- 220g unt rece
- 4 mere rosii
- sucul de la 1 lamaie
- 40g migdale
- 30g unt
- 30g zahar
- 1 ou
- 2-3 linguri de zahar pudra
- PENTRU CRUSTA DE TARTA
PENTRU UMPLUTURA
Incinge cuptorul la 180°C si pregateste o tava de tarta cu baza detasabila, cu diametrul de aproximativ 26 cm.
In bolul unui robot de bucatarie, pune faina, untul, zaharul, apoi mixeaza bine pana cand obtii o consistenta asemanatoare firimiturilor. Adauga laptele rece si amesteca in continuare pana cand aluatul se formeaza.
Scoate aluatul, modeleaza-l in forma de disc, impacheteaza-l in folie alimentara si da-l la frigider cel putin 30 de minute.
Dupa ce aluatul s-a racit, asaza-l pe o planseta si intinde-l cu ajutorul unui sucitor, pana ajungi la un diametru de aproximativ 40cm. Pune aluatul format in tava de copt, fixeaza-l pe peretii si baza tavii. Inteapa baza cu o furculita – gaurile astfel formate vor permite aerului sa circule, iar baza baza nu se va umfla. Daca aluatul s-a incalzit cat timp l-ai modelat, mai pune-l la frigider 15 minute.
Pune o hartie de copt peste aluat, umple crusta cu boabe de fasole (care vor sprijini si peretii tartei) si da tava in cuptorul incins timp de 15 minute. Apoi scoate-o si inlatura boabele de fasole si foaia de copt. Pune tarta inapoi la cuptor timp alte 15 de minute sau pana cand e aurie.
Intre timp, pune intr-un blender migdalele, untul, zaharul si oul. Mixeaza bine pana cand obtii un amestec omogen.
Curata merele de cotor si samburi, apoi taie-le in jumatati. Cu ajutorul unui cutit ascutit, taie felii cat mai subtiri (extrem, extrem de subtiri) din fiecare jumatate de mar – daca ai o mandolina (eu n-am, dar cu ocazia asta am decis sa-mi cumpar una!) iti va fi mai usor, dar poti face asta si cu un cutit bine ascutit si ceva knife skills. Trebuie sa obtii niste felii super-subtiri, in forma de semicerc. Pe masura ce le tai, pune-le intr-o oala incapatoare in care ai pus 2-2,5l de apa si cu sucul de lamaie (astfel incat sa nu se oxideze pana termini de feliat), apoi da-le in clocot timp de 2 minute. Astfel, feliile vor deveni pliabile, moi si usor de manevrat si modelat.
Scurge merele de apa, intinde-le pe un servet de bucatarie si usuca-le cat de bine poti.
Pune crema de migdale in crusta de tarta, apoi incepe sa formezi mici trandafiri din feliile de mar. Ia o felie de mar, ruleaza-o in interior, apoi asaza circular, de jur imprejurul ruloului, alte felii pana obtii forma dorita. Trandafirii astfel formati, asaza-i in crusta de tarta, peste crema de migdale. Pudreaza trandafirii cu doua linguri de zahar pudra.
Da tarta in cuptorul incins, timp de 30-40 de minute, pana crema s-a inchegat si aluatul este rumen. La final, mai puti pudra trandafirii cu putin zahar pudra.
Inainte sa o mananci sau sa o dai cadou, fa-i multe poze si pune-le pe Instagram si Facebook, ca sigur n-o sa mai repeti operatiunea prea curand :-))
Reteta asta merita un video ;)
asa-i, da a fost suficient de complicat de crosetat trandafirii cat sa nu-mi mai bat capul cu deschis camera. dar promit sa recidivez cu video :-)
Ai lăsat merele cu tot cu coajă din ce văd în poză, nu?
daaaa! ca sa fie trandafiru roș :p
absolut mirific cum arata preparatul.