Tort cu lime, busuioc și căpșuni
Rar mi se intampla ca dupa masa de Paste sa ma pot ridica ca o panseluta usoara si sprintena de la masa, de parca nu am mancat decat o salata mica (nu stiu cui i se intampla asta vreodata). Pe langa faptul ca trebuie sa imi desfac minim un nasture ca sa pot respira, gandul meu nu zboara in alta parte decat la desert.
Tortul pe care l-am copt si l-am uns cu cea mai fina crema este piesa de rezistenta cu care sa inchei (in glorie, as indrazni sa cred) meniul nostru de Paste de anul asta. Pe langa parfumul de lime al blatului, vei simti si tente de busuioc proaspat, iar in combinatie cu capsunile = Perfect Match!
INGREDIENTE
1 ora si 20 minute, 8 portii
PENTRU BLAT
- 270g faina
- 4 lingurite praf de copt
- 180g zahar
- 180g unt topit
- 3 oua
- 2 lingurite extract de vanilie
- coaja de la 6 limes (bio)
- 150ml iaurt grecesc
- 15g frunze busuioc proaspat, tocate
- sucul de la 1/2 limes
- 1 lingurita sare
PENTRU CREMA
- 500g mascarpone rece
- 200ml smanatana pentru frisca (peste 35% grasime) rece
- zahar pudra dupa gust (noi am folosit 50g)
PENTRU DECOR
- 500g capsuni
Incinge cuptorul la 180°C.
Intr-un bol, amesteca faina cu praful de copt si sarea.
In bolul unui mixer sau al unui robot de bucatarie, amesteca zaharul cu coaja de lime, busuiocul, untul topit, extractul de vanilie, sucul de lime, iaurtul si cele 3 oua. Mixeaza putin pana cand toate ingredientele s-au incorporat, apoi adauga treptat faina, lingura cu lingura. La final, trebuie sa obtii un aluat omogen si usor fluid.
Pentru copt, eu am folosit 3 forme rotunde cu baza detasabila si diametrul de 16cm, in care am impartit aluatul in mod egal, astfel incat sa obtin 3 blaturi. Daca nu ai 3 tavi, poti coace blaturile pe rand.
Pune o hartie de copt pe baza formei, unge peretii cu unt si tapeteaza cu faina, apoi toarna in forma compozitia pentru un blat si niveleaza cu o spatula. Pune la cuptor timp de 25-30 de minute, pana cand blaturile sunt crescute, iar o scobitoare iese curata.
Pentru crema, pune intr-un bol branza mascarpone si smanatana pentru gatit. Mixeaza bine pana cand rezulta o crema pufoasa. La final, adauga cat zahar pudra iti doresti si mai mixeaza putin (eu nu mi-am dorit o prajitura foarte dulce, asa ca am pus doar 50g de zahar pudra).
Dupa ce blaturile sunt gata, lasa-le la racit. Inainte sa le montezi, poti sa tai putin din capacul blaturilor daca ti se par denivelate. Unge primul blat cu spuma de mascarpone, apoi asaza deasupra lui urmatorul blat si continua tot asa, pana la ultimul nivel. Decoreaza cu capsuni si frunze mici de busuioc.
[…] sursa articol […]
[…] sursa articol […]
Hey, unde se găsește lime bio? N-am văzut în viața mea. Mersiiiii! :)
Hey, anul trecut am luat lime bio de la Lidl, se mai gaseste si la Carrefour. :)
Nu-s cam multe 4 lingurite de praf de copt? Intreb pentru ca ei recomanda 10g la 500g faina…
Am folosit 4 lingurite de praf de copt pentru ca imi doream un blat mai pufos si cu mai multe bule de aer. Poti sa folosesti si 1 lingurita, atunci vei obtine un aluat mai dens. Nu exista un standard, depinde foarte mult de ce texura iti doresti sa rezulte :)
Aha, ma gandeam doar la un gust pronuntat de chimic…
Cozonaaaac :)