Supă de linte cu chorizo
Daca asta nu e vreme de stat in casa cu un bol de supa fierbinte in maini atunci nu stiu cand ar fi. Ce-i drept, s-ar putea sa fiu influentata si de faptul ca tot weekendul am inghetat cu Lumi in curte si/sau in parc, rascolind noroiul si gandindu-ma (apoi cautand pe net) care e cea mai calduroasa parka din lume. Diseara probabil o sa caut si care-s cele mai imblanite cizme din lume. Dar pana sa trec la manusi, am executat o supa ca sa ma incalzesc pentru inceputul asta de saptamana.
INGREDIENTE
45 de minute, 6 portii
- 200g de chorizo, taiat in cubulete
- 250g linte rosie
- 2 morcovi, taiati in bucati
- 1 ceapa mare, tocata
- 4 catei de usturoi, zdrobiti
- 2 conserve de rosii cuburi
- 800g supa de pui
- 1 lingurita de chimion
- 1 lingurita de paprika afumata
- 1 lingura de ulei de masline, plus extra pentru servit
- 1 lingura de otet de vin rosu
- 1 varf de zahar
- iaurt, pentru servit (optional)
Incinge uleiul intr-o oala incapatoare. Adauga bucatile de chorizo si gateste-le pana ce sunt crocante si au lasat putina grasime. Scoate-le din oala si transfera-le intr-un bol sau pe o farfurie. In uleiul ramas, adauga ceapa, morcovii si chimionul si gateste-le pe foc mediu timp de aproximativ 10 minute, pana ce legumele se imnoaie, apoi adauga usturoiul si mai gateste 1 minut. Presara deasupra paprika afumata si zaharul, gateste inca 1 minut, apoi stropeste cu otetul. Dupa inca un moment, adauga lintea, rosiile si supa de pui.
Amesteca bine, apoi lasa-le sa fiarba timp de 30 de minute, sau pana ce lintea se inmoaie. Cand aceasta e gata, mixeaza folosind un blender pana ce obtii textura dorita (varianta asta de supa mie nu-mi place sa fie super cremoasa, asa ca o pasez doar putin, cat sa se omogenizeze un pic).
Serveste-o in boluri in care ai picurat ceva ulei de masline, cate o lingura de iaurt si bucatele de chorizo presarate deasupra.
PS – si daca aveti recomandari de parka calduroase (sau plapumi cu maneci), le astept in comentarii. the sooner, the better, ca sa nu ma gasiti congelata in parc la Gradina Icoanei.
Buna, am o nelamurire: cate grame de linte-s necesare? In reteta ai trecut de 2 ori cate 250 g .
Eu mi-am achizitionat o plapuma mobila cu puf de la the north face (am gasit-o la reducere anul trecut si frigul nu mai este atat de problematic). Pentru alte plapumi d-astea cu puf poti urmari paginile de facebook ale celor de la himalaya.ro (sunt in spatele magazinului Cocor si au reduceri frecvente) sau la nootka (sunt la 2 minute de mers pe jos de himalya). Sunt magazine cu produse mai tehnice, dar merita aruncata o privire.
doar o singura data 250, altfel iese o galeata de piure de linte :p
multumesc pentru recomandari, i’ll look into it. ma gandeam doar sa fie un model mai lung, ca sa nu fie nevoie sa combin la schema si cateva variante de pantaloni de ski :p
Mai poti arunca un ochi si la cele de la Wellensteyn. Sunt extrem de calduroase. In anumite modele de acolo nu ar trebui sa ai probleme la -20 grade. Sunt însă cam grele pentru gustul meu si nu am văzut asa de lungi, ajung maxim pana la genunchi.
o reteta exceptioanala. am gustat si eu preparatul intr-un restaurant de specialitate.