Curry de vinete cu năut

12 Oct 2020, Cristina Mazilu

Curry-urile, în general, sunt unele dintre primele mele alegeri atunci când vine vorba de comfort food. Rețete ca cea de mai jos iau naștere nu doar în zilele reci și ploioase, dar și când mă lovește cheful de ducă – așa că felul ăsta a fost un combo între dorul de Asia și plăcerea unui bol cu mâncare onestă și aromată

PS: rețeta asta a fost un hit luna trecuta în unul din meniurile săptămânale pe care le livrăm de la Mazilique Studio.

INGREDIENTE

4 porții, 40 de minute

  • 2-3 vinete (600g)
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1 linguriță semințe de muștar
  • 1 linguriță semințe de chimion
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură ghimbir ras
  • 1 ceapă medie
  • 1 linguriță turmeric pudră
  • 1 vârf ardei cayenne
  • 1 conservă de roșii tocate
  • 1 conservă de năut
  • 1 mână fulgi de cocos neîndulciți
  •  2-3 fire de ceapă verde tocată mărunt
  • 1 lingură de miere
  • 1 lingură de zeamă de lime
  • frunzele de la 1/2 legătură de mentă proaspătă
  • 1 ardei iute tăiat felii (ăsta să zicem că e opțional)
  • 2 linguri migdale coapte și tocate grosier
  • coriandru proaspăt sau pătrunjel

Într-o tigaie încăpătoare, cu pereții ceva mai înalți (poți folosi și o oală de fontă), încinge uleiul de cocos  (dacă nu ai, poți folosi și ulei de floarea soarelui).

Adaugă peste ulei, semințele de muștar împreună cu semințele de chimion și gătește timp de aproximativ 30 de secunde, până ce încep să elibereze aroma. Adaugă și usturoiul tocat mărunt (sau dat prin presă) și ghimbirul ras. Gătește amestecând timp de 1 minut, până ce usturoiul începe să se rumenească.

Peste mixul aromat, adaugă ceapa tocată mărunt, și o linguriță de sare. Gătește amestecând până ce ceapa se înmoaie, timp de aproximativ 5 minute.

Când ceapa s-a înmuiat, poți pune turmericul și pudra de ardei cayenne (pe ăsta poți să-l sari dacă nu vrei să fie un curry picant, dar mai bine nu ?). Amestecă, apoi adaugă conserva de roșii tocate (asta dacă nu găsești două roșii mari și super bune) și 100ml apă.

Amestecă din nou, apoi adaugă vinetele tăiate cuburi, boabele de năut și niște sare.

Mix it up, dă focul la mediu spre mic, pune un capac peste tigaie și lasă toată treaba să fiarbă încet vreo 15-20 de minute.

După acest timp, ridică capacul și, dacă vinetele au fost tăiate prea mare și nu sunt pătrunse, mai gătește încă puțin.

Înainte să iei de pe foc, în ultimele 5 minute, adaugă fulgii de cocos, ceapa verde tocată mărunt, mierea, zeama de lime, frunzele de mentă proaspătă și ardeiul iute tăiat felii (ăsta să zicem că e opțional).

Gustă, vezi dacă îi mai trebuie sare, adaugă și niște piper proaspăt râșnit dacă vrei, maybe some extra heat.

Transferă curry-ul în boluri și presară deasupra frunze de coriandru proaspăt (ăștia care sunteți din tabără adversă – you’re on your own cu pătrunjelul), felii de ardei iute, extra mentă și niște migdale coapte și tocate grosier. Poți să trântești și niște orez basmati lângă.


S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram