Prajitură cu ciocolată, înghețată de mango cu zmeură și sos de busuioc
Cum stati cu planurile de V-day? Sarbatoriti? Nu sarbatoriti? Eu una n-am avut pana acum astfel de manifestari in luna februarie, da’ de la un punct incolo – sa zicem de acum inainte – mi se pare a wasted opportunity sa nu mananci cutii de bomboane, galeti de inghetata si sa refuzi sa primesti bijuterii (hopefully) minunate doar dintr-un spirit de fronda.
Asa ca, pentru cei dintre voi care aveti in plan program artistic in bucatarie de Valentine’s Day, am venit cu reteta de mai jos. (Cei care nu au chef sa execute nimic cu aceasta ocazie, puteti sa o pregatiti in weekend :-))
INGREDIENTE
1 ora, plus timpul de congelare 8-10 portii
- 100g faina
- 25g cacao
- 75g zahar
- 2 oua
- 75ml lapte
- 100g unt topit
- 1 lingurita rom
- 2 cutii inghetata Haagen Dazs cu mango si zmeura
- 20g frunze de busuioc proaspat
- 18g zahar
- 80g gheata fina
- 3g gelatina
- 30g unt
- 80g fulgi de migdale
- 80g zahar
- 25g faina
- 45g albus
- zmeura proaspata
- violete cristalizate
-
PENTRU PRAJITURA
PENTRU SOSUL DE BUSUIOC
PENTRU BISCUITUL CROCANT DE MIGDALE
PENTRU SERVIT
Incinge cuptorul la 180°C.
Intr-o craticioara, topeste untul. Intr-un bol, amesteca faina si cacaoa data prin sita.
In alt bol, bate zaharul cu cele 2 oua, apoi adauga untul topit si laptele. Amesteca si toarna compozitia astfel obtinuta peste cea de faina si cacao, apoi mixeaza bine pana cand toate ingredientele sunt omogenizate.
Pregateste o forma dreptunghiulara (eu am folosit una de aproximativ 34×24 cm) in care pui hartie de copt. Toarna compozitia de prajitura in tava si da-o la cuptor timp de 20-25 de minute, pana ce este coapta, iar o scobitoare iese curata.
Dupa ce prajitura s-a copt, asteapta sa se raceasca inainte de pasul urmator. Tot acum, scoate si inghetata din congelator, ca sa o poti modela mai tarziu.
Intre timp, pregateste sosul de busuioc.
Intr-o craticioara, pune apa la fiert. Cand aceasta da in clocot, adauga busuiocul si opareste-l timp de 15 secunde. Scoate-l din apa cu o strecuratoare, apoi transfera-l intr-o panza curata si stoarce-l bine, bine.
Intr-un blender, pune busuiocul stors si gheata, apoi mixeaza cateva secunde pana cand obtii o consistenta lichida.
Intr-o craticioara, pune zaharul impreuna cu 2 linguri de apa, compozitia de busuioc si amesteca pe foc mic, pana ce zaharul s-a topit. Daca lichidul a dat in clocot, lasa-l sa se raceasca putin inainte sa adaugi gelatina, apoi amesteca pana cand aceasta s-a dizolvat. Transfera compozitia intr-o forma (poti folosi orice – de la o tava la un castron, o cutie de depozitare a alimentelor sau un ramekin) da-o la frigider timp de 3-4 ore, pana ce aceasta se intareste.
Chiar inainte sa il servesti, scoate jelelul din forma si mai da-l la blender cateva secunde, ca sa obtii sosul dorit.
Pentru biscuitul crocant, incinge cuptorul la 200 de grade.
Topeste untul intr-o craticioara, apoi lasa-l sa se raceasca.
Intr-un bol, amesteca fulgii de migdale cu zaharul si faina. Adauga untul topit si albusul si amesteca bine.
Intr-o tava de cuptor, pune hartie de copt, apoi cate o lingura din amestecul de mai sus. Niveleaza (cu degetele umede) bine fiecare biscuit, astfel incat acestia sa fie cat mai subtiri. Lasa aproximativ 5 cm distanta intre ei.
Da biscuitii la cuptor timp de 18- 20 minute, pana cand sunt rumeni si crocanti.
Ca sa asamblezi prajitura, peste blatul de ciocolata, pune un strat gros de inghetata cu mango si zmeura (eu am folosit 2 cutii, cat sa ajunga pana aproape de marginea tavii), niveleaza cu o spatula si da la congelator peste noapte (sau cel putin 4 ore).
Apoi, scoate prajitura de la rece si inlatura foia de copt. Pe o planseta taie prajitura in felii dreptunghiulare, aseaza-le pe farfurii, apoi decoreaza cu sosul de busuioc, biscuitele crocant, zmeura cristalizata zdrobita marunt si zmeura proaspata.
Nu-mi vine sa cred ca am de aici a luat sotia mea reteta. M-a surprins azi de dimineata cu o ceasca de cafea si cu o prajiturica extrem de asemanatoare cu aceasta. Iti multumesc mult! A fost delicioasa!