Orez cu lapte, cardamom și portocală confiată

31 Mar 2020, Misha

Nu mă deranjează deserturile pentru care trebuie să muncești mai mult de o oră, dar sunt momente când prefer ceva dulce gata într-un timp mai scurt. Orezul cu lapte este un desert rapid și, pentru mine, face parte din categoria comfort food. Iar în perioada asta, cu toții avem nevoie mai des de așa ceva.

Am ales să aromez orezul cu cardamom și portocală confiată pentru că astea sunt ingredientele pe care le aveam la îndemână. Tot de aici se trage și folosirea orezului basmati – dacă aș fi avut alt tip de orez, l-as fi folosit pe acela și nu ar fi fost nici o problemă.

Poți să înlocuiești laptele cu unul vegetal, smântâna – cu lapte de cocos, portocala confiată – cu stafide sau alte fructe uscate, iar cardamomul poate fi schimbat cu scorțișoara, de exemplu.

INGREDIENTE

35 de minute, 4 porții

  • 150g orez basmati
  • 1 litru lapte
  • 120ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 70g zahăr
  • 1/2 linguriță de cardamom
  • 1 lingură extract de vanilie (sau ½ păstaie de vanilie)
  • 1 lingură suc de portocale
  • 2 lingurițe de portocală confiată
  • 1 praf de sare

Pune toate ingredientele într-o oală antiaderentă.

Așază vasul pe foc mediu și amestecă constant până când zahărul se topește, apoi gătește timp de 30 de minute, amestecând adesea.

La final, aproape tot laptele trebuie să fie absorbit de orezul fiert și să aibă o consistența cremoasă.

Pentru că e un fel de mâncare foarte simplu, îți cere doar puțină atenție:

  1. Să nu scapi oala din ochi, ca să nu dea în clocot laptele și să ajungă pe aragaz
  2. Să nu uiți să amesteci, ca să nu rașchetezi orezul de pe baza oalei

Poți să îl mănânci atât cald, cât și rece. Dacă îl preferi rece – transferă-l în cupe/ pahare/ boluri individuale și decorează-l înainte de servire.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram