Dovleac hasselback copt cu dafin și glazură de sirop de arțar

13 Dec 2018, Misha

Modelul ăsta probabil că l-ați mai întâlnit la cartofii hasselback. Ca să știți de unde li se trage (și să nu-i confundați cu ceva gen David Hasselhof), e bine să rețineți că acești cartofi Hasselback poartă numele restaurantului Hasselbacken on Djurgården din Suedia, unde au fost pregătiți prima dată de bucătarul Leif Elisson, prin anii ’50. Dar să nu ne pierdem prea mult în lecții de istorie care pot fi învățate și de pe Wikipedia și să trecem la chestii concrete.

Pentru această garnitură, ne-am purtat cu dovleacul la fel cum susnumitul s-a purtat cu un sac de cartofi – adică i-am făcut niște tăieturi mărunte. Nu doar că i-a scurtat timpul de coacere, dar arată și suficient de spectaculos cât să-și găsească locul pe masa de Crăciun.

INGREDIENTE
60 de minute, 6-8 porții

    • 1 dovleac plăcintar
    • 1 lingură ulei de măsline
    • 1 ardei iute roșu
    • 6 frunze de dafin
    • 60ml sirop de arțar
    • 60g unt la temperatura camerei (folosește ulei de măsline dacă vrei să obții un fel de mâncare vegan)
    • 2 linguri oțet de mere
    • sare și piper proaspăt râșnit

Încinge cuptorul la 230°C.

Taie dovleacul în jumătate, pe lungime, apoi curăță-l de semințe cu o lingură și de coajă cu un peeler. Pune jumătățile de dovleac pe o tavă cu hârtie de copt, cu tăietura în jos și taie-i în felii subțiri, însă nu de tot – lasă un centimetru la bază astfel încât dovleacul să își păstreze forma. Dă tava la copt timp de 20 de minute.

Între timp, pune o craticioară pe foc mediu și adaugă siropul de arțar, untul și oțetul de mere. Dupa ce untul s-a topit, lasă compoziția să ajungă la punctul de fierbere. Scade temperatura și lasă să fiarbă încet 5 minute. Închide sursa de caldură și acoperă cratița cu un capac, astfel încât lichidul să se păstreze cald.

Scoate dovleacul din cuptor și, folosind o pensulă, unge fiecare bucată cu o parte din amestecul de unt topit, sirop de artar și oțet. Strecoară frunzele de dafin printre feliile de dovleac, apoi dă tava înapoi în cuptor încă 30-40 de minute. La fiecare 10 minute, scoate-l și mai unge-l cu amestecul de sirop de arțar.

După ce dovleacul s-a copt, presară deasupra ardeiul iute tăiat în felii subțiri.

Merge de minune cu o grămadă de fripturi care ar putea să-ți aterizeze pe masa de Crăciun, așa că enjoy.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram