Cotlete de miel cu apă de trandafiri și sos de coriandru
Reteta asta a intrat in repertoriul de Paste de anul acesta (si cu siguranta si in alte meniuri care vor mai urma de-a lungul anului) din trei motive foarte pragmatice, the trifecta of recipes, if you will:
- reteta poate fi gata in maxim 25 de minute
- se face cu minim de efort
- rezultatul e spectaculos
In plus, e un fel de mancare pe care as putea sa-l mananc oricand, oriunde (si, din pacate, oricat), e foarte versatil in ceea ce priveste combinatiile in care poate fi pregatit (poti folosi cu succes si alte mixuri de condimente si arome) si e foarte potrivit pentru petreceri, pentru ca daca lasi cotletele la marinat peste noapte – nu doar ca vor fi mai gustoase, ci si super usor de pregatit atunci cand vrei sa le servesti – tot ce trebuie sa faci e sa le lasi in cuptorul incins vreo 20 de minute (sau 22-25 daca le vrei mai bine facute, dar asta nu e cazul meu).
Desigur, daca nu te deranjeaza putin fum in bucatarie si sa stai cateva minute langa aragaz, le poti pregati la tigaie, ceea ce va rezulta intr-o crusta minunata.
INGREDIENTE
20-15 de minute, 8 cotlete
PENTRU COTLETE
- 8 cotlete de miel
- 1 lingurita cu varf de turmeric
- 4 lingurite chimion
- 1 lingurita scortisoara
- 6 linguri ulei de masline
- 2 linguri apa de trandafiri (gasesti la bacaniile arabesti)
- 4 linguri de petale de trandafir, macinate (optional – ce-i drept, sunt mai greu de gasit)
- 2 lingurite de fulgi de sare (sau o lingurita de sare normala)
- 3 catei de usturoi
PENTRU SOS
- 2 ardei iuti rosii
- 40g coriandru
- 2 lingurite de menta uscata
- sucul de la jumatate de lime
- 8 linguri de ulei de masline
- sare
- piper
Pune cotletele de miel intr-un bol incapator, adauga uleiul, condimentele, usturoiul zdrobit, sarea, apa de trandafiri si petalele (daca folosesti). Amesteca-le bine si asigura-te ca bucatile de miel sunt acoperite in intregime cu condimente si ulei. Ideal ar fi sa lasi cotlele la marinat cel putin o ora (eu le-am lasat peste noapte si le-am gatit a doua zi).
Dupa ce ai scos cotletele de miel de la marinat, incinge o tigaie (eu am folosit una de fonta) unsa cu putin ulei. Pune cotletele in tigaie pe rand si lasa-le sa se rumeneasca cate 2 minute pe fiecare parte (mai mult daca vrei sa fie mai patrunse). Continua la fel si cu celelalte.
Cealalta varianta ar fi sa incingi cuptorul la cea mai inalta temperatura posibila, iar cand acesta e super fierbinte, sa pui cotletele pe o tava si sa le dai la cuptor 20 de minute (sau intre 22 si 25 daca le vrei mai patrunse).
Cat timp acestea sunt in cuptor, poti pregati sosul: toaca marunt ardeiul iute, la fel si frunzele de coriandru. Pune-le intr-un bol si adauga restul de ingrediente: menta uscata, sucul de lime, uleiul de masline, sare si piper, apoi amesteca bine.
Cand cotletele sunt gata si vrei sa le servesti, presara deasupra lor cateva linguri de sos. Poti sa le servesti alaturi de niste orez basmati.