Plăcintă fragedă cu cireșe
Diminețile în care ne adunăm la studio, creionăm planurile zilei, iar apoi hoinărim prin piețe sunt preferatele mele! Spun asta pentru că, în primul rând urmează să gătim (și implicit să mâncăm) apoi să facem tot felul de degustări prin piață (lucru pe care l-am învățat și eu pe parcurs, asta pentru că este mai bine să ai o idee despre ce gust au fructele de sezon, să încerci să le miroși și să le simți parfumul nu doar să te bazezi pe cât de bine arată).
Plăcinta fragedă a luat naștere, urmărind un parcurs foarte firesc: am găsit în Obor cireșe cărnoase și gustoase, ne-am îndrăgostit de ele, ne-am întors în bucătăria noastră de teste, am mixat aluatul, am amestecat cireșele cu migdale și niște lichior (că e mai bine cu, decât fără), ne-am ajutat de cuptor apoi am umplut cartierul cu un miros pe care mi-l imaginez ieșind pe ferestrele terasei noastre fix ca în animații.
INGREDIENTE
10 porții, 2 ore
- PENTRU ALUAT
- 350g făină
- 1 lingură zahăr
- ½ linguriță sare
- 225g unt
- 6-8 linguri de apă (foarte rece, cu gheață)
- 1 ou, bătut
PENTRU UMPLUTURĂ
- 860g cireșe fără sâmburi (asta înseamnă 1kg de cireșe cu sâmburi)
- 4 linguri de zahăr
- 2 lingurițe amidon
- 40g faină de migdale
- 2 lingurițe lichior de migdale (eu am folosit Disaronno)
- 1 ou (pentru uns)
Încinge cuptorul la 180C.
Spală cireșele și scoate-le sâmburii apoi lasă-le la scurs într-o sită încăpătoare.
Pregatește aluatul de placintă folosindu-te de pașii de aici. Împarte aluatul în două jumătăți egale apoi pune-l în frigider pentru 30 minute.
Între timp într-un castron pune cireșele fără sâmburi, făina de migdale, zahărul, amidonul împreună cu lichiorul tău de migdale preferat și amestecă bine.
Scoate o jumătate de aluat de la frigider, întinde-l in forma dreptungiulară (sau în forma tăvii tale) și așază-l în tavă încercând să acoperi complet baza și puțin din marginile ei. Pune tava la congelator 15 minute.
Apoi scoate tava și toarnă compoziția de cireșe și mirodenii, întinde bine cât să acoperi toată suprafața aluatului. Este important ca umplutura să nu depășească laturile aluatului de pe pereții tăvii.
Scoate și a doua jumătate de aluat de la frigider. Întinde-l în formă dreptunghiulară și folosindu-te de un cookie cutter sau de un cuțit, taie modele cât mai simetrice, apoi cu grijă, pune aluatul peste umplutura de cireșe. Taie marginile în exces, iar cu ajutorul unei spatule împinge laturile aluatului de la suprafață înspre aluatul de la bază și sigileaza-l cu pintenii unei furculițe, presând gentil catre pereții tăvii. Asta va opri umplutura de cireșe să curgă.
Mai lasă tava în congelator pentru înca 15 minute.
Sparge oul, amesteca-l bine, iar cu ajutorul unei pensule unge toată suprafața plăcintei apoi dă tava la cuptor pentru 1 ora sau până când crusta aluatului devine aurie spre rumenă.
Acum este momentul să stuff your face cu plăcintă!
Nu e trecuta temperatura la care se coace, banuiesc 150 -170 C. Si mai vroiam sa intreb, ciresele se pun asa crude in placinta? nu se gatesc pe foc 5-10 min? Ca tot citesc de azi dimineata retete sa fac o placinta si peste tot sunt puse pe foc putin inainte…
Scuze, scria sus 180, dar totusi, ciresele le pun crude? am vazut ca si la caise ai facut la fel…
Buna! Eu am ales sa folosesc ciresele crude deoarece mi-am dorit sa isi pastreze cat mai mult textura si nu voiam sa se inmoaie prea tare. :)
Bună! Arată minunat! Pot sa pun oare și cireșe confiate ? Mercii
Buna, Oana! Avand in vedere ca sunt pietele pline de cirese iti recomand sa le folosesti acum cat mai sunt in sezon. De asemenea, folosind fructe proaspete te vei bucura de toata aroma si proprietatile lor. Daca totusi nu ai acces la cirese, poti sa folosesti alte fructe care iti sunt la indemana. Eu personal nu as folosi cirese confiate pe post de umplutura. Cu drag! :)
(Nu-i musai sa publicati) Fete dragi, furculita are dinti, nu pinteni. Also, “presând gentil” suna ca naiba. Toti ne mai prostim in romgleza, dar asta suna doar ca o traducere facuta in graba.
In rest, bravo voua, faceti o treaba minunata!
Intr-adevar un desert fabulos deoarece ciresele sunt preferatele mele. Mi-am adus aminte de vremurile cand bunica pregatea o placinta cu cirese din gradina…ce vremuri, ce amintiri.
Ce dimensiuni are tava?arată foarte bine! Felicitări!
Buna! Tava pe care am folosit-o eu are 33 x 21 cm. Multumim :)