Roșii umplute cu măsline, panko și ierburi aromatice
De ceva vreme, ședințele de status de la studio nu se mai învârt atât în jurul retetelor pe care urmează să le testăm, cât se desfășoară pe tema “Noi unde plecam în team-building?” (și prin team-building noi înțelegem team-eating-and-obviously-drinking).
Așa că până ne lămurim cu destinația exactă, tot ce-am putut să fac a fost să dau o sugestie cu rețeta mediteraneană de mai jos, maybe somebody will get the hint.
INGREDIENTE
2 porții, 1 oră
- 4 roșii medii
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- 12 măsline negre naturale sau kalamata
- 3 linguri ulei de măsline
- 30g panko (sau poți folosi sau firmituri mici de pâine prăjită)
- 2 linguri frunze de oregano proaspăt, tocat
- 3 linguri frunze de pătrunjel proaspăt, tocat
- 1 lingură frunze de mentă proaspătă, tocată
- 1 ½ lingură capere
- sare și piper proaspăt râșnit
Încinge cuptorul la 160Cº.
Spală ierburile aromatice și lasă-le la scurs.
Spală roșiile și șterge-le cu un prosop de bucătarie. Taie-le capacele (partea cu cotorul) dar nu mai mult de 1cm grosime. Cu ajutorul unei lingurițe sau cu un mellon baller, scoate-le miezul și semințele, dar nu toată pulpa. Presară puțină sare în interiorul roșiilor apoi lasă-le la scurs într-o sită, cu gura în jos pentru măcar 10 minute.
Între timp, toacă marunt ceapa, usturoiul și taie măslinele grosier.
Încinge 1 lingură de ulei de masline într-o tigaie pe foc mic și călește ceapa, usturoiul și măslinele, până ceapa și usturoiul se înmoaie puțin, aproximativ 5-6 minute. Când acestea sunt călite, oprește sursa de căldura, adaugă panko, ierburile aromaticele tocate, caperele și piper proaspăt râșnit.
Cu ajutorul unui șervet de hârtie, ștrege interiorul roșiilor pentru a înlatura lichidul în excess.
Cu ajutorul melon baller-ului sau a unei lingurițe, umple roșiile cu compoziția de panko și aromatice, apoi așază-le pe tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Presară cele două linguri de ulei de măsline în mod egal peste roșii.
Dă la cuptor pentru 35 de minute.
După ce timpul s-a scurs am mai lăsat cuptorul 2 minute pe funcția grill astfel încât să se rumenească mai bine (în cazul în care cuptorul tău nu are funcția grill mai lasă roșiile înca 5-10 minute la 160Cº).
Felul ăsta de mâncare l-am combinat cu câteva frunze de busuioc proaspăt, iar gustul m-a trimis direct într-o tavernă, la o masuță pe malul unui port aglomerat cu bărci pescărești și împânzit de lumințe. Mai lipsea caracatița la grătar. Now stop dreaming and get back to work!