Quiche cu jambon, pere și Roquefort
Cum în ultima săptămână am fost cam prinsă cu distracția de la Mazilique Shop, mintea nu mi-a mai stat atât la rețete, cât la cârpițe. Dar asta nu înseamnă că nu m-a mai răzbit foamea din când în când, prin urmare am apelat la an old favourite – David Lebovitz. Mai exact, am luat cartea lui My Paris Kitchen din biblioteca de la studio și mi-am făcut de cap cu un quiche pe care l-am mai adaptat puțin, după cum urmează:
INGREDIENTE
2 ore, 10-12 porții
PENTRU ALUAT
- 140g făină
- 55g mălai
- ½ linguriță sare
- 115g unt, tăiat în cuburi și răcit
- 1 ou
PENTRU UMPLUTURĂ
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă mare (220g ceapă), tocată mărunt
- 2 pere mici (240g pere), curățate de coajă și cotor și tăiate în cubulețe
- frunzele de la 1 legătură mică de pătrunjel (12 grame), tocate
- 150g jambon, tăiat în cubulețe
- 150g brânză Roquefort, fărâmițată
- 225g cremă de brânză
- 300ml smântână pentru gătit
- 115g unt tăiat în cuburi și răcit
- 5 ouă
- 2 gălbenușuri
- 1 praf de nucșoară
Pentru a face aluatul, amestecă într-un castron sau în bolul unui robot de bucătărie făina, mălaiul și sarea. Adaugă untul și mixează până ce obții un aluat cu o textură nisipoasă. Adaugă oul și amestecă până ce aluatul se leagă. Scoate-l din bol, modelează-l sub forma unui disc, împachetează-l în folie alimentară și lasă-l să se odihnească la frigider minim 30 de minute. (Aluatul poate fi făcut cu până la două zile în avans).
Când vrei să pregătești tarta, scoate aluatul din frigider și, folosind un sucitor, întinde-l sub forma unui disc cu un diametrul de 35cm. Îmbracă în folie de aluminiu pereții unei tăvi rotunde de tort cu diametrul de 23-25cm și baza detașabilă. Transferă aluatul în tavă și presează-l pe baza și pereții acesteia. Asigură-te că aluatul nu are crăpături și că acoperă ceva mai mult din jumătatea pereților tăvii.
Pune tava la frigider cât timp pregătești umplutura și încinge cuptorul la 190°C.
Pentru umplutură, încinge uleiul într-o tigaie pe foc mediu și gătește ceapa împreună cu sare și piper timp de 5-7 minute, până se înmoaie și devine translucidă. Ia tigaia de pe foc și adaugă para și jambonul tăiete cubulețe.
Într-un bol încăpător, amestecă crema de brânză, smântâna pentru gătit, ouăle, gălbenușurile și un praf de nucșoară. Mixează până ce obții o compoziție omogenă, apoi adaugă brânza Roquefort, amestecul de ceapă, pară și jambon, și pătrunjelul tocat.
Așază forma în care vei pregăti quiche-ul pe o tavă de cuptor și transferă umplutura folosindu-te de o lingură pentru a te asigura că toate ingredientele sunt uniform distribuite. Dă tava la cuptor timp de aproximativ 1 oră, până ce tarta este rumenită, iar compoziția încă puțin jiggly, însă o scobitoare introdusă în aceasta iese curată.
Lasă quiche-ul să se răcească puțin înainte să-l tai. Îl poți servi fie ușor călduț, fie la temperatura camerei.
Alte rețete de quiche găsești aici, iar prosopul de bucătărie din in prespălat – în Mazilique Shop.
Multumesc mult pentru reteta, au iesit foarte bune :)
cu drag <3
Este o reteta de nota 10, merita sa incercati :)
Aveti un blog foarte frumos, multe retete bune :)
Hmmm…eu am cumparat jambon crud? Oare din acesta trebuia? Daca nu, pot sa il folosesc :))