Mini Panettone cu coajă de portocală confiată, rom și stafide
Pentru a ajunge să te bucuri de acești mini cozonaci pufoși și aromați a sărbătoare, trebuie să depui mai mult efort în a aștepta să stea aluatul la frigider, decât în a-l prepara. Partea mișto este că tu nu frămanți nimic (trăiască robotul!) și, cu toate astea obții o textură fină, pufoasă, care te face să regreți că nu ai facut mai mulți cozonăcei.
INGREDIENTE
6 bucăți, 1h plus 14h ore timpul de dospire
- 250g făină
- 1 pliculeț de drojdie
- 100ml lapte cald
- 3 ouă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 50g zahăr
- 100g unt la temperatura camerei
- 200g coajă portocală confiată
- 100g stafide jumbo aurii
- 50ml rom
În vasul unui robot de bucătărie adaugă făina, drojdia, laptele și un praf de sare. Atașează cârligul pentru frământat, apoi începe să amesteci la viteză mică. La scurt timp, adaugă 2 ouă împreună cu extractul de vanilie și continuă să amesteci la viteză medie, până ce obții un aluat elastic și fin (durează câteva minute bune). Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l în frigider peste noapte.
Cu câteva minute înainte să scoți aluatul de la frigider, poți pregăti stafidele. Într-o crăticioară pune stafidele împreună cu 50ml rom și 50ml apă și fierbe la foc mediu până ce lichidul s-a evaporat, iar stafidele sunt rehidratate. Lasă stafidele să ajungă la temperatura camerei înainte să le adaugi în aluat.
Scoate bolul de la frigider și începe să amesteci la viteza medie. Adaugă zahărul, untul tăiat cubulețe și un gălbenuș de ou (păstrează albușul pentru mai târziu). Continuă să amesteci până ce aluatul își recapătă elasticitatea și are aspect fin. Atunci când obții consistența dorită, adaugă stafidele și coaja de portocală confiată, mărește viteza și amestecă până ce fructele au fost încorporate. Acoperă bolul și mai lasă la frigider pentru minim două ore sau până a doua zi.
Încinge cuptorul la 180°C.
Scoate aluatul de la frigider, cântărește-l, apoi împarte-l în 6 bile. Dacă nu ai cântar încearcă să obții 6 bile cât mai egale.
Folosește o tavă de brioșe cu locașurile mai mari. Tapetează formă cu hârtie de copt, astfel încât baza și pereții formei să fie acoperiți de hârtie. Așază bilele de aluat în formele de brioșe apoi lasă-le 20-30 de minute la temperatura camerei.
Cu ajutorul unei pensule, unge partea de sus a bilelor cu albușul de la al treilea ou, apoi presară puțin zahăr pe fiecare în parte.
Dă tava la cuptor pentru 30-35 de minute sau până când panettonele a crescut, și are o culoare arămie.
Înainte să le scoți din cuptor, verifică cu ajutorul unei scobitori dacă sunt coapte în interior. În cazul în care mai necesită coacere, mai lasă-le câteva minute la copt, apoi repetă testul cu scobitoarea.
Imediat ce sunt gata, scoate-le din formă și lasă-le să ajungă la temperatura camerei înainte să fie servite.
Poți înlocui coaja de portocală confiată sau stafidele cu orice fructe deshidratate preferi.
Excelenta reteta, multumesc mult pentru postare :D
Mazi, se poate face din același aluat și panettone mare?
Salutare,
Multumim mult ca impartasesti cu noi!
In cazul in care dublez cantitatea si pun continutul intr-o tava pe masura, rezultatul coacerii va fi acelasi? Ce crezi?