Pulpă de porc coaptă încet în cidru de mere
Pulpa de porc e una dintre bucățile de carne ieftine și foarte versatile atunci când vine vorba de-o petrecere. De cele mai multe ori am transformat-o-n sandwich-uri cu pulled pork, lângă niște salată coleslaw și sos bbq homemade.
De data asta, în schimb, ușor impresionată de-o rețetă văzută în Bon Appetit, am luat pulpa de porc și am lăsat-o să se coacă încet în cidru de mere. După cum s-a dovedit, a fost una dintre cele mai bune chestii care i s-ar fi putut întâmpla bucății ăleia de carne.
INGREDIENTE
3 ore și 30 de minute, plus timpul de așteptare 2 ore
- 1,2 kg pulpă de porc (o bucată întreagă, fară os)
- 1,2 kg dovleac plăcintar (curățat de semințe)
- 2 linguri sare de murături
- 2 linguri ulei de măsline
- 200ml cidru de mere
- 50ml soia (cu continut redus de sare)
- 50ml oțet de vin alb
- ½ căpățână usturoi (sincer, regret că nu am pus cel puțin una întreagă. mă organizez mai bine data viitoare)
- ½ legătură de pătrunjel
Așază pulpa de porc pe o tavă și preasar-o cu sare de murături pe toate părțile. Poți să-i și faci un mini-masaj pulpei, pentru că vrei sa întinzi cât mai bine sarea pe carne.
Lasă porcul la temperatura camerei timp de o oră, maxim două, iar asta va ajuta carnea să se coacă uniform, să devină mai gustoasă și mai fragedă. Chiar dacă sarea scoate sucurile din carne, aceasta aceasta dizolvă și proteina (mă rog, explicația asta e destul de rudimentară, dar vă recomand să citiți mai multe în Salt, Fat, Acid, Heat de Samin Nostrat).
După o oră sau două, când carnea a ajuns la temperatura camerei așază pe foc mediu spre mare o oală cu capac (pe care o poți pune și în cuptor) împreună cu o lingură de ulei de măsline. Eu am folosit o oală de fontă.
Între timp, încinge cuptorul la 150C°.
Cât oala se încălzește pe foc, cu ajutorul unui șervet de hârtie, șterge toată sarea grunjoasă de pe pulpă, până ce ai înlăturat-o complet, iar bucata de carne este uscată.
Când uleiul s-a încălzit, așază pulpa de porc în tigaie și prăjește-o pe toate părțile, cât sa prindă o crustă rumenă. Tot procesul o să dureze undeva la 10-15 minute. După ce ai rumenit pulpa, oprește sursa de căldură, transferă carnea pe o farfurie și scurge excesul de grăsime din oală.
Așază din nou oala pe foc mediu spre mare și adaugă cidrul, sosul de soia, oțetul și usturoiul. Amestecă bine apoi pune și porcul în oală. Oprește sursa de caldură, apoi folosind mănuși de bucătarie, acoperă oala cu folie de aluminiu, pune-i capacul și dă-o la cuptor pentru 3 ore. La jumătatea timpului de coacere, întoarce pulpa de pe o parte pe alta.
Imediat ce ai pus porcul în cuptor, te poți apuca de dovleac.
Spală și apoi șterge dovleacul de orice exces de apă. Taie-l în jumătate și, cu ajutorul unei linguri, curăță interiorul de semințe și miezul moale și ațos. Nu este nevoie să îi cureți coajă, pentru că vei scobi miezul la finalul coacerii.
Așază dovleacul cu tăietura în jos pe o tavă și unge-l atât în interior cât și în exterior cu sare, piper și restul de ulei de măsline.
Imediat după ce întorci porcul (adica dupa prima oră și jumătate), poți da și dovleacul la cuptor. De preferat, pune oala la baza cuptorului, iar tava – în partea de sus a cuptorului.
În funcție de mărimea dovleacului, timpul de coacere o să varieze de la 1 oră la 1 oră și jumătate. Ca să verifici dacă dovleacul este copt, înțeapă-l cu o furculiță. Daca furculița trece cu ușurință prin coaja dovleacului, atunci este copt.
Când timpul s-a scurs, soate totul din cuptor. Cu ajutorul unei linguri, scobește miezul de dovleac copt și așază-l pe un platou.
Scoate porcul din oală, lasă-l să se odihnească cam 20-30 de minute, apoi rupe-l în fâșii (dacă se rupe cu ușurință, înseamnă ca este făcut, dacă nu – mai lasă-l 20-30 de minute la copt) și așază fâșiile de carne peste dovleac. Picură deasupra câteva linguri din sosul ramas în oală, pune și usturoiul deasupra și presară pătrunjelul tocat deasupra (ar merge și niște cepă vere tăiată mărunt). Dacă vrei extra garnitură, niște orez alb, simplu, s-ar potrivi la fix.
Excelenta reteta, multumesc pentru postare!