Adana bowl – carne tocată de vita, ceapă cu sumac și iaurt cu usturoi

12 Feb 2020, Cristina Mazilu

Cum în ultima vreme, ori de câte ori mă răzbea foamea, am pregătit diverse chestii vegane (nu că ar fi ceva greșit în asta), am zis să mai schimb puțin placa. Așa că pentru unul dintre prânzurile rapide cu fetele de la studio, am luat niște carne pentru kebab adana de la o măcelărie turcească din cartier. De data asta n-am făcut chiftele, ci ceva chiar mai rapid.

INGREDIENTE

2-3 porții, 30 de minute

  • 250g carne de kebab adana
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă medie
  • 2 lingurițe de sumac
  • 1/2 castravete
  • 1 pahar mic de iaurt grecesc
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 lingurițe zeamă de lămaie
  • 1 lingură semințe de pin prăjite
  • 1/4 legatură de pătrunjel tocat
  • 1/2 linguriță pul biber
  • sare și piper proasăt râșnit

PENTRU LINTE

  • 120g linte verde
  • 1 frunză de dafin
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov mic
  • sare

Într-o oală încapătoare, pune lintea, ceapa curățată și tăiată în sferturi, un morcov tăiat rondele, o frunză de dafin și sarea. Acoperă totul cu apă și fierbe pentru 20-30 de minute.

Între timp curăță o ceapă și taie-o în felii subțiri apoi transfer-o într-un castron. Peste ceapă presară sumacul și amestecă astfel încat să o desprinzi din felii – lasă deoparte pentru mai tarziu.

Încinge o tigaie medie împreună cu 2 linguri de ulei de măsline. Când uleiul s-a încins, adaugă carnea tocată. Amestecă constant (cât să o dezintegrezi puțin în tigaie). Lasă carnea la rumenit pe foc mediu, pentru 7-10 minute, până ce este ușor rumenită la exterior (dar nu arsă).

Între timp pune iaurtul într-un bol, zdorbește usturoiul peste iaurt, adaugă sucul de lămaie, 1/2 linguriță de sare și amestecă.

Taie castrevetele în cuburi.

Când lintea este gata, scurge excesul de apă, scoate frunza de dafin și legumele apoi te poți apuca de pus în farfurie.

Pe o farfurie pune 4-5 linguri de linte, 3 linguri de sos de iaurt, câteva cuburi de castravete peste iaurt, împreună cu puțina sare, o mână de ceapă lângă linte, apoi transferă o parte din carne direct din tigaie, în farfurie. Poți continua să montezi și urmatoarele farfurii apoi presară muguri de pin și pătrunjel din plin.

Pentru un extra touch ușor picant, presară și puțin (sau mai mult în cazul meu) pul biber, iar acum te poți apuca de mâncat :)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. Sarina says:

    Iubesc reteta asta, este absolut superbă! Încurcat sunt o leneșă și vreau sa fie super rapidă, fac cus cus in loc de linte. But one of these days…

Comenteaza
Follow on Instagram