Ciorbă cu sfeclă, quinoa și fasole verde
Oricât de greu ar putea să pară de fapt, ciorbele și supele sunt printre preparatele cel mai ușor de făcut.
Tot ce trebuie să faci este să toci legumele în cuburi de mai multe dimensiuni, să le fierbi și să jonglezi puțin cu gustul pe care vrei sa îl obții. Poți să experimentezi și cu suc de lămâie, borș, sau zeamă de varză, roșii sau sfeclă pentru gust și culoare, niște cimbru, leuștean, poți adăuga smântănă sau ou, poate sumac, aș spune și tarhon, pătrunjel sau mărar, dar mă limitez totuși în rețeta de mai jos, pe care am făcut-o cu ce am găsit eu prin bucătărie.
Îți recomand să transformi legumele ce par să nu mai reziste mult timp în frigider, împreună cu aromaticele și condimentele din bucătărie, într-o ciorbă exact pe placul tău (adică mai acră sau mai dulce, mai densă și mai bogată, sau mai lichidă și mai clară, mai sărată sau mai picantă – e fix alegerea ta :-)
INGREDIENTE
10 porții, 1 oră și 10 minute
- 1 lămâie (poți folosi și borș)
- 2 sfecle
- 1/4 țelină
- 2 morcovi
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 1/4 pungă de fasole verde, congelată
- 3 cartofi
- 4 linguri de quinoa
- 3 linguri ulei de măsline
- niște lobodă, ștevie sau spanac (eu am folosit câteva frunze de salată verde care s-a ofilit puțin și pe care nu am vrut să le arunc)
- sare și piper
- 1/2 linguriță cimbru uscat
Taie ceapa mărunt și morcovul în jumătate apoi în felii.
Încinge uleiul de măsline într-o oală încăpătoare, apoi adaugă ceapa și morcovul și călește totul pentru 2-3 minute. Toarnă deasupra lor apă cât să le acopere și dă focul la la mic spre mediu.
Între timp, curăță ardeiul și taie-l în bucăți, curăță țelina și sfecla și taie-le în cuburi mici, apoi curăță cartofii și taie-i și pe aceștia în cuburi. Adaugă totul în oală, împreună cu apă cât să le acoperi.
Adaugă în oală jumătate de lingură de sare, împreună cu 1 litru de apă și lasă totul la fiert la foc mediu pentru 25-30 de minute.
Stoarce lămâia și las-o deoparte.
Când timpul de fierbere s-a scurs, adaugă fasolea verde, quinoa și loboda/ stevia/ salata tocată grosier, împreună cu încă 1 litru de apă și fierbe totul pentru înca 10 minute sau până ce quinoa s-a fiert.
Cu câteva minute înainte ca ciorba să fie gata, adaugă sucul de lămâie, piper proaspăt râșnit, sare dacă crezi că mai are nevoie, și jumătate de linguriță de cimbru. Amestecă bine și mai fierbe 1 minut.
Dacă vrei ca ciorba ta să fie mai lichidă, mai poți adăuga apă și apoi mai jonglezi cu sucul de lămâie și condimentele, până obții gustul preferat.
Dacă ai și niste leuștean proaspăt, nu îți fie teamă să îl adaugi :)
Deci borsul asta.. dementian
Deci borsul asta.. dementiaL