Prăjitură cu afine și migdale
Cred ca ma aflu intr-o faza de negociere cu vara. Cu cat se inaspresc mai tare zilele, iar diminetile devin mai reci, cu atat mai tare ma agat de terase, de rosiile dulci care inca se mai gasesc in piata, de tartele cu fructe si de planurile de vacanta inca neintamplate.
Dar cum prajiturile sunt ceva mai usor de realizat decat aterizarea pe o plaja alba cu ocean turcoaz, iar eu sunt momentan intr-o bucatarie si nu intr-un bungalow, I give you this:
INGREDIENTE
1 ora si 15 minute, 8-10 portii
- 200g faina de migdale
- 250g zahar
- 100g faina
- 4 oua
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita extract de vanilie
- 200g afine
- 20g fulgi de migdale
- 200g unt topit
Incinge cuptorul la 180°C.
Pregateste o forma de tort cu baza detasabila, cu diametrul de aproximativ 23cm. Unge cu unt marginea tavii, iar pe baza pune o hartie de copt.
Topeste untul intr-o craticioara si lasa-l deoparte, cat sa ajunga la temperatura camerei.
Intr-un bol incapator (sau cel de la robotul de bucatarie) combina faina de migdale cu zaharul, faina si bicarbonatul.
In alt bol, bate ouale apoi adauga peste ele untul topit si extractul de vanilie.
Toarna amestecul lichid (cu ou) peste cel uscat (cu faina) si mixeaza bine, pana cand toate ingredientele sunt omogenizate. Pune compozitia de prajitura in forma de tort pregatita anterior, arunca afinele deasupra, iar la final presara fulgii de migdale.
Pune prajitura la cuptor timp de 50-60 de minute.
Poti sa testezi cu o scobitoare daca este coapta, iar dupa ce iese din cuptor asteapta 30 de minute pana sa o scoti din forma.
Happy summer days (here’s hoping!)
Buna. Ti-am scris si pe instagram cu aceeasi intrebare. Afinele tb sa fie proaspete sau merg si congelate si daca da, trebuie sa fie perfect dezghetate si scurse de apa? Mereu am o problema cu afinele. Multumesc.
hello, raspund si aici, in caz ca mai are si altcineva aceeasi intrebare. chiar si dupa ce dezgheti afinele, tot vor lasa multa apa, ceea ce va schimba consistenta prajiturii. merita o incercare, nu zic nu, dar eu n-am testat si nu pot decat sa-mi dau cu parerea ca e putin cam tricky.
Mazi draga, si daca afine nu, atunci ce? Nu am gasit nici la mega nici la carrefour:((
pai la piata?! ca la piata am mai gasit eu ieri! :-)
Gata. Am găsit afine, am găsit făina de migdale, am făcut prăjitura, a ieșit perfect. Și super
rapid! Loved it – multumesc :)
Buna, eu fac versiunea (f similara) a lui ottolenghi, varianta mai “light”, cu mai putin unt si oua. Cantitatea de zahar mi se pare enorma aici, eu pun o lingura, max doua, si e in regula.
Salutare. Daca nu am cele 100g de faina clasica, oare merge sa le inlocuiesc cu faina de cocos (de care sigur am)? Merci mult
eu zic sa incerci (si da-mi un semn sa-mi spui cum iese!) ?
Later edit: a iesit fluffy & tasty prajitura cu 100g faina de cocos luata de la DM (si cu multe emotii cat se infaptuia in cuptor) in loc de faina clasica, deci as zice ca merge. Am adaugat 1 ou in plus deoarece asa gasisem diverse pareri pe internet legate de faina de cocos fiind plina de personalitate in a absorbi toate lichidele. Internetul pare ca a avut dreptate :) Merci de reteta & o zi magica!