Cotlete de porc cu mere, la tigaie

07 Dec 2016, Cristina Mazilu

Dupa o serie consistenta de placinte, tarte si prajituri cu mere, simt nevoia sa subliniez ca mai sunt si alte chestii misto care se pot intampla cu ele. Cum ar fi cotletele astea fragede, gatite in vin.

Nu ai nevoie decat de o tigaie, iar reteta poate suferi tot felul de modificari: cotletele pot fi inlocuite cu medalioane din muschiulet de porc, dar si cu pulpe de pui, iar in loc de mere se pot folosi pere. Dar intai check this out:

 

INGREDIENTE

30 de minute, 4 portii

    • 4 cotlete de porc (eu am folosit unele cu os)
    • 2 linguri ulei de masline
    • 1 lingurita de usturoi tocat foarte fin
    • 250ml vin alb, sec
    • 120ml supa de vita (poti folosi si de legume, in ultima instanta chiar si apa)
    • 1 lingura zeama de lamaie
    • 4 mere, curatate de coaja si taiate in felii
    • patrunjel proaspat, tocat
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Presara cotletele de porc cu sare si piper. Incinge o tigaie (eu am folosit una de fonta) pe foc mediu spre mare timp de 2-3 minute. Adauga uleiul si cand acesta s-a incins de asemenea, pune cotletele si rumeneste-le pe ambele parti – cam 2 minute pe fiecare parte (nu le tine mai mult, pentru ca se vor usca).

Da focul mai incet (mediu) si adauga usturoiul si jumatate din vin. Gateste, intorcand cotletele de pe-o parte pe alta o data sau de doua ori, pana ce vinul aproape s-a evaporat integral – aproximativ 3 minute.

Adauga supa, da focul la mic, acopera tigaia si gateste timp de 10-15 minute, intorcand cotletele o data sau de doua ori, pana ce sunt fragede. Cand sunt gata, acestea trebuie sa fie ferme la atingere, iar atunci cand le tai, culoarea sa fie foarte usor rozalie.

Transfera cotletele pe o farfurie sa se odihneasca. In tigaie (fara sa o speli), adauga merele curatate si taiate in felii (wedges). Gateste amestecand si adauga si restul de vin (sau o parte din el) daca mai e nevoie de lichid. Cand merele s-au inmuiat (cam dupa 5 minute), adauga zeama de lamaie, sare si piper proaspat rasnit.

Serveste cotletele impreuna cu merele presarate cu patrunjelul proaspat tocat.

 

 

Riesling Kabinett din Mosel, Nahe sau Rheingau. Aciditatea merge foarte bine cu intensitatea mixului de carne de porc si mere caramelizate, iar aromatic sunt un match made in heaven.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (5)
  1. […] O rețetă de pește cu crustă de chili și limete și cremă de avocado. Cremă de avocado fac și eu, este excelentă pentru pește (și în rest mie nu-mi place avocado). Aș încerca în viitor și o crustă făcută din pesmet, fulgi de chili și coajă de limete, deși e nevoie de unele bio pentru asta. Mi-a plăcut mult și rețeta de cotlete de porc cu mere la tigaie. […]

  2. Andreea says:

    Suna super bine :) dar am o intrebare, crezi ca ar merge fix aceeasi reteta dar cu miel si nu cu porc?
    :)

  3. Andreea says:

    multumesc! azi incerc :) iti spun ce a iesit.

  4. Andreea says:

    A iesit perfect, chiar si cu miel :) Merci

Comenteaza
Follow on Instagram