Supa cremă de roșii coapte

10 Sep 2020, Simona

Supa de mai jos a fost, în mod clar, highlight-ul verii. Am așteptat cu o poftă colosală ca roșiile să se coacă până ajung la cea mai dulce variantă posibilă și, apoi am pus planul în practică.

Rezultatul final mi-a plăcut atât de mult, încât am introdus supa și în meniul de pick-up și delivery pe care-l avem săptămânal la Mazilique Studio.

Am savurat-o pe deplin (și pot spune că aproape ne-am bătut pe crutoane, deci voi să faceți mai multe ca să nu ajungeți ca noi :), așa că am hotărât să împărtășesc rețeta mai jos, ca să ne putem bucura cu toții de ultimele roșii cărnoase și gustoase de anul ăsta.

INGREDIENTE

4 porții, 1 oră și 30 de minute

PENTRU COACEREA ROȘIILOR

  • 1,1 kg roșii
  • 50ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • ½ lingurița piper proaspăt râșnit

PENTRU SUPĂ

  • 1 ceapă mare (240g)
  • 1 morcov mediu (70g)
  • 2 căței de usturoi
  • 1 mână de busuioc proaspăt (½ caserolă)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 650ml supă de legume
  • 1 lingurită de zahăr brun
  • 1 pinch pudră de ardei de cayenne

PENTRU CRUTOANE

  • ½ pâine cu maia (sau de care ai la îndemână)
  • 50ml ulei de măsline
  • 2 lingurițe cimbru
  • ½ linguriță paprika dulce
  • 2 căței de usturoi dat prin presă
  • sare și piper proaspăt râșnit

Încinge cuptorul la 200°C.

Spală roșiile apoi usucă-le cu ajutorul unui prosop de bucătarie. Taie roșiile în jumătăți (daca sunt mari – în sferturi) și îndepartează cotoarele.

Pe o tavă de cuptor, pune roșiile și presară sarea și piperul, împreună cu uleiul de măsline. Amestecă bine, apoi așază roșiile cu partea tăiată în sus (astfel încât coaja să fie în contact cu tava de copt).

Dă tava la cuptor pentru 45 de minute, apoi setează cuptorul pe funcția grill și mai lasă roșiile 10-15 minute, până ce încep să se rumenească ușor pe margini. În cazul în care cuptorul tău nu are funcția grill, poți să îl setezi la temperatura maximă și să mai lași roșiile la copt 10 – 15 minute.

Între timp, te poți ocupa de baza de supă.

Taie mărunt ceapa, iar morcovul – în cubulețe mici.

Într-o oala încăpătoare încinge uleiul de măsline și adaugă ceapa împreună cu morcovul, un praf de sare și gătește totul la foc mediu pentru 10 minute, amestecând constant, până ce ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă. Când ceapa este gata, adaugă busuiocul, mai gătește un minut apoi oprește sursa de caldură.

Când roșiile sunt gata, transferă-le peste amestecul de ceapă cu morcov și busuiocul, împreună cu sucurile lăsate în tavă pe timpul coacerii.

Adaugă supa de legume, zahărul, puțina sare și piper proaspăt râșnit și fierbe totul pentru 15 minute, sau până când morcovul este foarte moale.

Cât supa fierbe, poți pregăti crutoanele. Taie pâinea în felii groase, apoi feliile în cuburi. Așază-le pe o tavă de copt și adaugă tot restul de ingrediente – uleiul de măsline, cimbrul, paprika, usturoiul, sarea și piperul. Amestecă, astfel încât crutoanele să fie acoperite uniform, apoi dă tava la cuptorul încins la 200°C timp de 10 minute, până ce pâinea este rumenă și crocantă.

Ca să termini supa, adaugă într-un blender tot amestecul de roșii cu supă, ceapă, morcovi și busuioc (dacă vrei să fie puțin spicy, presară și puțină pudră de ardei cayenne). Mixează aproximativ 1 minute la viteză mare, până ce ingredientele se transformă într-o cremă fină.

Transfera supa în boluri, picură puțin ulei de măsline și presară busuioc proaspăt deasupra. Ah, și nu uita de crutoane ❤️🍅

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. Oana says:

    A ieșit delicioasa, iar crutoanelor le-am adaugat chimen 😋

Comenteaza
Follow on Instagram