Pulpe de pui cu ras el hanout, suc de citrice și legume coapte
Rețeta asta este ceva ce aș pune pe masă de sărbători, așa de mult mi-a plăcut. Puiul este juicy, iar combinația de sumac, usturoi, melasă și sucul de citrice îi dau acea aromă și frăgezime perfectă. Cât despre legume, minunate ca întodeauna, și ai mână liberă să le înlocuiești cu orice legumă ai prin frigider sau prin cămară ce nu are să mai reziste prea mult.
INGREDIENTE
4-6 porții, 1 oră și 15 minute
PENTRU PUI
- 7 pulpe de pui superioare cu os și piele
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 și 1/2 linguriță sare
- 1 linguriță piper
- 1 lingură de sumac
- 1/2 lingură de coriandru pudră
- 1/2 linguriță pudră de ardei cayenne
- 7 căței de usturoi
PENTRU MARINADĂ
- 2 linguri de miere
- 1 lingură de melasă de rodii
- 1 lingură ulei de măsline
- sucul de la o portocală mică
- sucul de la o lămâie mică
- 2 lingurițe de ras el hanout
- 4 căței de usturoi zdorbiți
- 1 ceapă roșie
- 2 cepe galbene
PENTRU LEGUMELE COAPTE
- 1/2 țelină
- 4 morcovi
- 1 sfeclă de mărime medie
- 1/4 dovleac
- 1 linguriță semințe de chimion
- 1 linguriță paprika afumată dulce
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 1 și 1/2 lingură de ulei de măsline
- 1 legătură de pătrunjel pentru decor
Într-o tavă de cuptor cu pereți înalți așază pulpele. Peste pulpe pune uleiul, sumacul, sarea, piperul, pudra de cayenne, usturoiul zdrobit, pudra de coriandru și amestecă bine, apoi dă tava la frigider pentru 1 oră. Dacă nu ai timp să lași puiul la frigider, poți omite acest pas.
Într-un bol stoarce portocala și lămâia, iar peste sucuri adaugă mierea, uleiul, melasa de rodii, ras al hanout și usturoiul zdorbit.
Scoate puiul de la frigider și adaugă jumătate din cantitatea de marinadă.
Curață cepele, taie-le în sferturi și aruncă-le în tavă peste și printre pulpe.
Dă tava la cuptorul preîncins la 180C° pentru 25 de minute.
Între timp curăță și spală legumele. Taie-le în bucăți egale (cât să se coacă simultan) și amestecă-le cu condimente, usturoi și ulei. Dă tava la cuptorul preîncălzit la 200C° pentru 30-40 de minute, până ce legumele sunt coapte.
Noi când am gătit rețeta asta prima dată la studio și pentru că avem 2 cuptoare, ne-am organizat cu puiul într-unul și legumele în altul. Voi puteți să puneți ambele tăvi într-un cuptor (dacă au loc) și să setați temperatura cuptorului la 190C°, sau să le coaceți pe rând.
Când timpul de coacere al puiului s-a scurs adaugă și restul marinadei și mai lasă puiul pentru 30 de minute. Dacă vrei să prindă o culoare mai arămie și să fie și mai gustos, poți să mai ungi puiul cu sucurile din tavă, pe la jumătatea timpului de coacere.
Când puiul și legumele sunt gata, presară pătrunjel proaspăt deasupra și servește numaidecât. Noi am mâncat tot! No food waste!