#NOFOODWASTE Cum să faci chutney de dovleac cu mere
Vinerea asta am bifat chiar mai multe căsuțe decât mă așteptam
- Am salvat niște resturi de dovleac, câteva mere și un ardei iute ofilit
- Am pregătit niște conserve cu chutney
- Care țin locuri și de cadouri pentru prietenii mei
Dacă și voi sunteți din cei care își propun să se organizeze din timp cu cadourile de Crăciun, însă se trezesc pe 23 decembrie (uneori 24, ba chiar și 26) (asta pentru că pe 25 nu mă ridic din pat) și îngroașă cozile la mall sau la ce magazine or mai fi deschise – salvați undeva rețeta asta ca s-o aveți la îndemână.
Una dintre principalele ei calități este că e foarte adaptabilă și puteți folosi și alte legume sau fructe pe care le aveți prin frigider sau cămară.
INGREDIENTE
aprox. 1kg de chutney
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ceapă, tăiată mărunt
- 2 linguri de ghimbir proaspăt, dat pe răzătoare
- 1 ardei iute, tocat mărunt
- 10 păstăi de cardamom
- 2 bețe de scorțișoară
- 1 linguriță semințe de chimion
- 1 linguriță semințe de muștar
- 4 căței de usturoi, tocați mărunt
- ½ dovleac plăcintar
- 3 mere
- 1 lingură de turmeric
- 300g zahăr brun
- 300ml oțet de mere
Toarnă uleiul într-o cratiță încăpătoare și încinge plita. Eu folosesc una cu inducție de la Electrolux, care are inclusiv o funcție bridge – care leagă două zone de gătit atunci când folosesc oale sau tigăi mai mari.
Pune în oală ceapa și călește-o timp de câteva minute, până ce se înmoaie puțin. Adaugă ghimbirul, ardeii iuți, cardamomul, scorțișoara, boabele de mustar și semințele de chimion și călește-le puțin, până când legumele și mirodeniile se aromatizează.
Adaugă usturoiul, dovleacul și merele peste ceapa și condimentele din oală si gătește încă pentru aproximativ 10-15 minute, până când merele s-au înmuiat puțin.
Adaugă turmericul, zahărul și amestecă, lăsând apoi să clocotească pe foc mediu timp de 5 minute. Acest proces va carameliza puțin dovleacul, suficient cât bucățile să nu se rupă sau dezintegreze în pașii următori.
Adaugă oțetul de mere, 2 lingurițe de sare și lasă-le să fiarbă timp de 30 de minute, amestecând constant.
Lasă chutney-ul pe foc până ce acesta are o consistență de dulceață.
Sterilizează câteva borcane (vezi mai jos) și adaugă chutney-ul cât este încă fierbinte.
Depozitează-l la întuneric, în locuri răcoroase. Poate fi păstrat pentru aproximativ 6 luni.
Încearcă-l cu brânzeturi, mezeluri, lângă friptură la cuptor, sau cu lipii de care va cad in mana (fie că-s libaneze, foccacia, naan sau pur și simplu pâine prăjită sau niște turte coapte pe plită).
//
În 2019, Electrolux a lansat programul Better Living, o inițiativă ce cuprinde mai multe măsuri prin care compania și-a propus să ofere consumatorilor o viață mai bună și mai durabilă. Obiectivul principal este de a-i inspira pe oameni să opteze pentru obiceiuri de consum și gătit sustenabile.
Concret, acest lucru se reflectă și la nivel de tehnologie inovatoare, care ajută consumatorul să aibă experiențe culinare atât memorabile, cât și sustenabile. Astfel, au fost implementate funcții care permit gătirea sau regenerarea cu abur în cuptor (Steamify), prepararea alimentelor în vid, stocarea ingredientelor pe o durată mai îndelungată (tehnologia 360 Cooling sau tehnologia TwinTech® No Frost) și altele.
Cum sterilizezi borcanele
Încinge cuptorul la 140ºC – eu folosesc cuptorul Electrolux SteamPro CookView – pe funcția de încălzire de sus și jos. Spală borcanele în apa fierbinte, cu detergent de vase, apoi clătește-le bine. Așază-le pe o tavă și pune-le în cuptor până ce se usucă complet. Dacă folosești borcane cu clips, scoate-le sigiliul de cauciuc și fierbe-l în apă, pentru că altfel căldura uscată le va strica.