Salata de orez cu afine
Pe ultima suta de metri a verii, m-am apucat sa inghesui in bucatarie cat mai multe retete cu ingredientele care in curand vor disparea de pe tarabe. Cum ar fi aceasta salata, care de fapt se poate transforma foarte usor intr-o garnitura aromata si plina de textura pentru peste, cotlete de porc sau pui (ori curcan) la cuptor.
INGREDIENTE
20 de minute, 4 portii
- 150g orez (am folosit o combinatie de orez brun, basmati si salbatic – dar poti alege doar un singur fel, care iti place mai mult)
- 2 lingurite pudra de curry (eu as folosi mai multe)
- 1 catel de usturoi, tocat fin
- 1 ceapa rosie tocata marunt
- 3 linguri zeama de lamaie
- 1 lingurita otet de vin alb
- 1 varf de zahar
- 70g migdale coapte, tocate grosier
- 150g afine
- 3 linguri ulei de masline extravirgin
- frunzele de la o legatura de patrunjel, tocate
- 1-2 ardei iuti rosii, taiati in felii subtiri
- sare si piper proasat rasnit
Intr-un bol incapator, pune usturoiul impreuna cu ceapa, zeama de lamaie, otetul, zaharul si pudra de curry. Mixeaza folosind un tel pentru a obtine un amestec omogen, apoi adauga treptat uleiul, mixand in continuare, pana ce dressingul se emulsioneaza. Adauga sare si piper.
Pune orezul la fiert intr-o oala incapatoare, pana ce e al dente, apoi scurge-l si intinde-l pe un platou ca sa se raceasca mai repede. (Daca folosesti mai multe tipuri de orez verifica-le timpul de fierbere, pentru ca cel mai probabil difera si atunci va trebui sa il fierbi separat).
Dupa ce acesta s-a racit adauga-l in bol, peste dressing si amesteca bine. Adauga migdalele, afinele, ardeiul iute si patrunjelul si amesteca din nou. Adauga sare si piper daca ti se pare ca mai e nevoie si inca putin ulei de masline daca ti se pare prea uscat.