Plăcintă cu căpșuni și migdale

03 May 2020, Misha

Chiar dacă până acum plăcintele și tartele cu căpșuni își făceau loc la noi în cuptor ceva mai aproape de vară, zilele acestea o vizită la aprozarul de la colțul blocului m-a făcut să îmi doresc un pic de răzvrătire de la clasicele obiceiuri.

În timp ce așteptam să-mi fie pregătită comanda de leuștean, lobodă și ștevie, mi-am odihnit privirea pe o lădiță de căpșuni etichetă discret – produs din Grecia / 19,99 lei kg – și mi-a sărit gândul la vizitele din piața Obor în luna iunie a anului trecut, când tarabele erau doldora de căpșuni locale, iar singurele noastre griji erau dacă a apărut și zmeura de pădure sau dacă mai găsim bujori parfumați.

Am tresărit din gândurile mele când doamna de la aprozar mi-a întins punga de verdețuri, dar nu am plecat de acolo fără un kilogram de căpșuni, în speranță că – poate, poate – voi reuși să aduc un pic de aromă de vară în bucătăria mea.

Rezultatul a fost primit ca o mică victorie și împărțit cu colegele mele de la Mazilique Studio, care au primit prin curier nu doar o felie generoasă de plăcintă, ci și un mic remider că vara este aproape.

INGREDIENTE

aprox. 2 ore, 8 porții

 • PENTRU ALUAT
 • 350g făină
  1 lingură zahăr
  ½ linguriță sare
  225g unt moale
  6 linguri de apă (foarte rece, cu gheață)
  1 ou, bătut
 • PENTRU UMPLUTURĂ
 • 900g căpșuni
 • 70g migdale tocate grosier
 • 200g zahăr
 • 1 linguriță extract de vanilie
 • 1 linguriță fenicul pudră (semințe de fenicul măcinate)
 • 1 lingură suc de lămâie
 • 2 linguri amidon

Într-un bol încăpător, amestecă făina, zahărul și sarea. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe. Mixează totul cu un robot de bucătărie, până când amestecul arată ca niște firmituri grosiere. Adaugă 6 linguri de apă rece și mixează din nou până când compoziția devine omogenă. Dacă aluatul pare prea uscat, mai adaugă 1-2 linguri de apă.

Transferă compoziția pe o suprafață pudrată cu făină și frământ-o puțin, cât să se închege. Nu exagera – cu cât vei frământa mai mult, cu atat aluatul se va întări la copt și își va pierde din fragezime. Împarte aluatul în două părți egale, modelează-le în formă de disc, împachetează-le cu folie alimentară și dă-le la frigider pentru cel puțin o oră (sau la congelator 15-20 de minute).

Între timp, încinge cuptorul la 180°C și pregătește umplutura.

Taie căpșunile în sferturi și pune-le într-un bol încăpător. Adaugă zahărul, pudra de fenicul, migdalele, extractul de vanilie, sucul de lămâie și amidonul. Amestecă bine.

Scoate aluatul din frigider și pune unul dintre cele două discuri pe o suprafață pudrată cu făină. Întinde folosind un sucitor, până când cercul are un diamentru de 36cm (eu am folosit o tavă cu diametrul de 23-25cm). Așază-l apoi în forma de placintă și adaugă căpșunile. Bate oul și unge cu o pensulă marginile aluatului.

Întinde și cealaltă bucată de aluat, apoi așaz-o peste căpșuni și lipește-o de marginile unse cu ou. Acum poți folosi un cuțit sau o foarfecă pentru a taia în mod uniform marginile plăcintei. Dacă vrei, poți să-i faci un model pe margini, ciupind aluatul între degete sau presând cu dinții unei furculițe.

Unge și capacul plăcintei cu restul de ou, apoi, cu vârful unui cuțit, taie un mic X în mijloc, pentru a lăsa aburul care se va forma în cuptor să iasă.

Dă tava la cuptor timp de aproximativ 1 oră și 15 minute, sau până ce placinta e rumenă.

Înainte de a o tăia, las-o la răcit timp de cel puțin 1 oră și jumătate.

Șervet de in prespălat Light Grey – disponibil în Mazilique Shop
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram