[Misha] Cum fac mai plăcut timpul petrecut în bucătărie

27 Mar 2020, Misha

Înainte ca gătitul să devină o pasiune pentru mine, îmi făceam de mâncare doar pentru că era o necesitate și visam la momentul în care putem cu toții să ne hrănim doar cu o pastilă și să ne luăm de-o grijă.

Mi se părea că nu am niciodată timp să mă ocup de mâncare, atunci când găteam o făceam în grabă și cu un sentiment de aversiune față de această “obligație”. În facultate am mâncat atâtea ciuperci trase la tigaie cu usturoi și cimbru, încât nu pot să-mi imaginez că o să vreau mai replic vreodată această combinație – era maximul de efort gourmet pe care aveam energie să îl depun. Sau, după cum povestește prietena mea, Elena, făcem doar “platoușe” cu brânză și roșii de fiecare când venea în vizită.

Lucrurile s-au schimbat în ultimii 10 ani destul de mult. Întâi am descoperit Chez Mazilique (numele vechi al blogului pe care ești acum) și modul relaxat de a găti al Cristinei: fun, easy & delicious. Și așa am început să experimentez cu rețetele ei.

Apoi au apărut emisiunile culinare și o deschidere mai mare către gătitul acasă, un obicei pe care oamenii îl aveau de milioane de ani, dar acum venise ceva cool. Pe măsură ce am început să încerc mai multe combinații, mi-am dat seama că timpul petrecut în bucătărie poate să fie o experiență interesantă și nu doar o corvoadă.

Acum patru ani, când am început să lucrez la Mazilique Studio, aveam o bază de cunoștințe destul de restrânsă, însă măcar mi se părea ceva doable toată treaba asta cu gătitul. Pe măsură ce am fost tot mai expusă la diverse ingrediente, combinații și mai ales un flow coerent în care poți să gătești, am realizat următoarele:

  1. Pentru mine este o experiență terapeutică să mă gândesc la rețete pe baza a ce am deja în frigider sau cămară, mă relaxează să pregătesc ingredientele, să învârt în tigaia cu risotto sau să modelez aluat de tarte.
  2. Totul este mai ușor dacă te organizezi, încerci să vizualizezi în ansamblu ce urmează să faci și care sunt pașii.
  3. Clar nu pot să gătesc într-un spațiu dezorganizat sau plin de castroane cu resturi – așa că strâng după mine cât de rapid pot, pe măsură ce gătesc.
  4. Ajută să îți creezi un mediu și o atmosferă plăcută (nu mă refer la lumânări parfumate și căzi cu spumă – vezi mai jos)
  5. Sunt foarte puține lucruri cu care poți să dai chix atunci când experimentezi, însă chiar și așa nu mă înham la rețete care sunt over my head, pentru că vreau să fie în continuare o activitate plăcută – le iau pe rând. De exemplu: întâi fac bechamel de câteva ori și abia apoi mă apuc de lasagna autentică.

Astfel, pentru perioada aceasta în care stăm mai mult acasă și gătim mai des, am facut o mică listă care sper să vă ajute să aveți o experiență mai plăcută în bucătărie. Sunt niște lucruri care mi se potrivesc mie, care m-au ajutat să gătesc cu plăcere și care cred că au contribuit la trecerea de la corvoadă, la pasiune în bucătărie.

Atmosferă

Când pregătesc zona în care urmează să gătesc, îmi adun ingredientele și ustensilele pe care le voi folosi, astfel încat să le am la îndemână

Întodeauna ascult ceva în timp ce gătesc – muzică, podcasturi, audiobooks, sau rulează vreun film pe fundal

*Pentru podcasturi – am o listă de emisiuni preferate, precum: The Dave Chang Show, Heavyweight, How to Fail, How’s Work, Ctrl Alt Delete, Serial, Caliphate, The Goop Podcast, Bon Appetite Foodcast

Port haine în care mă simt confortabil – deci dacă rochia de seară este ceva în care tu te simți ok și îți dă good & glossy vibes, chiar nu e cazul să gătești în haine de casă.

Pentru că nu îmi place să mă grăbesc atunci când gătesc acasă, pregătesc doar feluri de mâncare de care pot să mă ocup într-un ritm normal. Dacă am toată după amiaza liberă atunci știu că pot să mă apuc liniștită de sos bolognese, dacă am doar 30 de minute – atunci fac niște legume la cuptor sau un bol cu paste. Mi se pare că în felul acesta evit toată frustarea și nervii care apar dacă nu sunt gata când mi-am propus.

Cer ajutor dacă e cineva pe zonă care se poate implica, pentru că mi se pare o activitate mai plăcută atunci când o faci în echipă. Plus că e un sentiment plăcut să știi că ai contribuit.

Curățenie

Înainte să mă apuc de gătit, eu prefer să golesc chiuveta și spațiul de lucru pentru că știu că le voi folosi intens – deci spăl vasele și pun la locul lor lucrurile de care nu am nevoie.

Pentru coji și resturi folosesc un bol pe care-l țin pe blat, astfel încât să nu fac mai multe drumuri la coșul de gunoi

Încerc să spăl toate vasele și ustensilele imediat cum le folosesc sau dacă știu că urmează să se adune mai multe – le încarc direct în mașina de spălat vase.

Încerc să curăț plita și cuptorul imediat după ce termin de gătit sau cât aștept să se răcească mâncarea. E mai ușor să menții ordinea și curățenia în felul acesta.

Nu pun niciodată tigaia cu tot cu grăsime în chiuvetă. Uleiul, după ce s-a răcit, îl transfer într-o sticla mai mare (pe care îl duc la un centru de reciclare din drumul meu – supermarket de obicei, dar există și alte variante), apoi șterg tigaia cu un șervețel și abia apoi o spăl.

Atunci când gătesc ceva la cuptor care are potențial să curgă / să se prelingă pe baza lui, pun o tava dedesubt. E mai simplu să curăț tava decât tot cuptorul.

Resturile de lămâie pe care nu le mai folosesc le pun pe o farfurie în frigider pentru a absorbi mirosurile.

Depozitez carnea și peștele în partea de jos a frigiderului, astfel încât să nu existe șansa ca sucurile care se preling să contamineze restul alimentelor

Gătit

Încep cu pregătirile care necesită mai mult timp sau mai multă atenție. Deci un fel de eat that frog (începi cu ce îți place mai puțin, ca să scapi mai repede și nu te streseze).

Păstrez ierburile aromatice pe care vreau să le folosesc în zilele următoare într-un pahar cu apă, pe ușa frigiderului, unde le pun după ce le-am spălat și le-am tăiat codițele. Dacă am surplus de ierburi aromatice, le curăț de pe tulpină, le toc mărunt și le pun la congelator în pungi dedicate (le poți păstra așa timp de maxim 2 luni). Dacă ierburile nu sunt tocate și le congelezi întregi, vor fi destul de mushy când le vei toca ulterior, semi decongelate. În orice caz, ierburile aromatice congelate le folosesc la tocane, supe, ciorbe, stir-fry, nu la garnish sau în preparate în care se pretează mai mult proaspete.

Rezist tentației de a amesteca foarte des în legumele pe care le vreau rumenite și nu mă grăbesc să întorc carnea în tigaie dacă nu e bine prăjită.

Învelesc brânzeturile și legumele în folie strech după ce le desfac / tai înainte să le pun înapoi în frigider. Le prelungesc viața și evit mirosurile neplăcute.

Prăjesc alunele și nucile înainte să le adaug în mâncare. Uneori, dacă mă grăbesc, o fac direct în tigaie, dar varianta optimă este la cuptor (pentru că sunt rumenite și coapte uniform). Încing cuptorul la 180°C și întind nucile în tavă, într-un singur strat. Nucile mai fragede (fistic, pecan, nuci) le las timp de 6-8 minute în cuptor, iar pe cele mai grele (migdale, alune de pădure, macadamia) – timp de 8-10 minute. Le transfer imediat ce le scot din cuptor, astfel încât căldura reziduală să nu le gătească mai mult decât îmi doresc.

Sunt o serie de fructe și legume pe care nu le țin niciodată în frigider, pentru că știu că le fac mai mult rău decât bine. Ceapa, usturoiul, șalotele, cartofii și cartofii dulci stau tot timpul într-un coș, scoase din pungile de plastic, într-o zonă mai întunecată a bucătăriei. Știu că roșiile sunt mai gustoase dacă nu le ținem la rece – pentru că rămân suculente și își păstrează textura, așa că cel mai bine ar fi să le păstrăm pe blatul de bucătărie, într-o parte mai însorită (treaba asta nu o fac în mod frecvent, dar o să încerc să mă țin de acum înainte because I love a good tomato). La capitolul fructe, următoarelor nu le fac niciodată loc în frigider: mere, pere – pentru că pierd textura crocantă pentru că li se înmoaie coaja, bananele – se înnegresc mai rapid.

Dacă văd că am lămâi care sunt pe ducă, le storc, transfer sucul într-o sticlă și îl depozitez în frigider pentru dressinguri, sosuri, gin tonic sau limonade.

Sper ca măcar o parte dintre sfaturi să fie de folos și pentru voi, să găsiți liniște și confort în pregătirea mesei pentru voi și pentru familie.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram