Mămăliga cu unt și parmezan, sparanghel și ciuperci trase la tigaie

09 Jun 2020, Misha

Disclaimer: repetarea obsesivă a cuvântului sparanghel în acestă introducere este una semi intenționată, semi necontrolată.

A fost suficient să văd o fotografie arătoasă și să mi se trezească pofta de o mămăligă cremoasă, ca să ne organizăm de un prânz rapid din care a rezultat această combinație. Doar că noi nu am vrut să o facem cu accente asiatice, ci mai degrabă cu accente moldovenești. Adică am adăugat usturoi peste tot pe unde s-a putut, dar ne-am abținut din a-l adăuga și în mămăligă.

Well, lăsând usturoiul la o parte, cred că anul acesta am mâncat cel mai mult sparanghel din toată viața mea. Am început cu tarta frumoasă cu sparanghel și salvie de care mi-a fost poftă un an, am continuat prin a adăuga niște bucăți de sparanghel la fiecare mic dejun până m-am plictisit de el doar tras la tigaie în unt, așa că se cerea o nouă rețetă în care să-l combin pe sparanghel.

Cred că am fost tare inspirată să-mi urmez instinctul agitat de Bon Appetit și să pun de o mămăligă cu mult parmezan, pentru că a fost cea mai bună chestie care mi s-a întâmplat în ziua respectivă.

Chiar dacă vreți să economisești timp, nu găti legumele la grămadă. Ciupercile și sparanghelul au timpi diferiți de gătire, deci riști să pierzi textura crocantă a sparanghelului cât aștepți să se gătească ciupercile. Cel mai bine este să le tragi la tigaie pe rând.

Dacă îți place mai mult brânză Ceddar, poți să înlocuiești parmezanul fără probleme.

INGREDIENTE

2-3 porții, 30 de minute

PENTRU MĂMĂLIGĂ

  • 80g mălai
  • 100g parmezan
  • 30g unt
  • 357ml lapte
  • 375ml apă
  • sare

PENTRU CIUPERCI

  • 250g ciuperci
  • 3 fire de oregano proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi dat prin presă
  • 1/2 linguriță de sare
  • piper proaspăt râșnit

PENTRU SPARANGHEL

  • 270g sparanghel (10 bucăți)
  • 2 căței de usturoi dat prin presă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 4 fire de cimbru proaspăt
  • 1/2 linguriță sare
  • piper proaspăt râșnit

Într-o crăticioară de mărime medie, fierbe apa împreună cu laptele. Imediat ce acestea încep să clocotească, redu focul la mediu, și amestecând constant adaugă treptat mălaiul. Acoperă crăticioara cu un capac, redu focul la mic și amestecă la fiecare 5-10 minute, până începe să se întărească, dar să aibă o textura cremoasă. În 25-30 de minute este gata. Oprește sursa de căldura și adaugă parmezanul, untul și sarea. Amestecă până ce totul s-a omogenizat, apoi transfer-o imediat pe o farfurie.

Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie încăpătoare și prăjește ciupercile la foc mare pentru 4-5 minute sau până sunt ușor rumenite. Spre final adaugă usturoiul, cimbrul, sarea și piperul. Amestecă și mai gătește totul pentru un minut, apoi transferă ciupercile într-un bol.

În aceeași tigaie, poți adăuga cele 2 linguri de ulei de măsline, iar când acesta s-a încins, adaugă sparanghelul, gătește-l pentru 5 minute, iar când este aproape gata, adaugă cimbrul, usturoiul, sarea și piperul.

Pune legumele trase la tigaie peste mămăligă, presară niște piper proasăpt râșnit și, dacă dorești, adaugă și extra parmezan deasupra.

Șervet de in prespălat Light Grey – disponibil în Mazilique Shop
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Ana says:

    Ola! Ce mălai ai pus pentru o mămăliga aia super cremoasă?

    • Misha says:

      Eu am folosit un mălai obișnuit de la supermarket. Este așa cremoasă mai mult de la proporțiile de lichid (lapte+apă) versus mălai, iar parmezanul contribuie destul de mult. Deci nu aș spune în cazul de față e foarte important ce tip de făină de mălai folosești, ci mai degrabă să respecți pași de preparare și cantitățile. :)

  2. Ce reteta interesanta, timpul de preparare este scurt si cred ca este o masa perfecta pentru micul dejun.

Comenteaza
Follow on Instagram