Chez Mazilique

Pere fierte in 3 variante

Perele pot fi fierte indiferent daca sunt coapte sau nu, ceea ce e perfect acum, cand nu gasesti perele zemoase si parfumate de asta toamna, iar cele din supermarket au nevoie de ceva “ajutor”.

Eu am experimentat 3 variante de pere fierte si aromate – in final, acestea pot fi mancate ca atare, cu inghetata, sau cu ce-ti mai trece prin cap (de exemplu eu le-am pus intr-o prajitura cu ciocolata, dar cu asta revin alta data).

Indiferent de varianta in care alegi sa aromezi lichidul in care vei fierbe perele, procesul e acelasi:

1. Pune lichidul la fiert intr-o oala incapatoare, pe foc mare.

2. Curata perele de coaja, taie-le in doua, pe lung, si scoate-le miezul cu samburi – poti folosi un cutit mic de legume sau un melon baller (o cupa sferica, mai mica decat cea pentru inghetata – de aici, aici sau aici)

3. Scufunda-le in lichidul care fierbe si da focul mai mic. Lasa-le sa fiarba incet, intorcandu-le odata la 5 minute, pana cand, daca le intepi cu lama unui cutit, acesta patrunde cu usurinta. De obicei asta dureaza intre 10 si 20 de minute, in functie de cat de coapte erau perele.

4. Scoate perele din lichid. Pot fi tinute la rece de pe o zi pe alta. Lichidul ramas poate fi fiert pana ce obtii un sirop care poate si servit impreuna cu perele.

//

PERE CU VANILIE

Pune la fiert pe foc mare o oala incapatoare cu 1,2 litri apa, 500g zahar si 2 linguri de extract de vanilie sau 1 pastaie de vanilie taiata pe lung. Cand apa da in clocot, adauga perele si procedeaza ca mai sus.

 

PERE CU CONDIMENTE ASIATICE

Pune la fiert o oala cu 1,2 litri apa, 500g zahar si 2 linguri de extract de vanilie sau 1 pastaie de vanilie taiata pe lung, 3 stele de anason, 5 felii de ghimbir proaspat si 2 cuisoare. Cand apa da in clocot, adauga perele si procedeaza ca mai sus.

 

PERE IN VIN ROSU

Pune la fiert o oala cu 400ml vin rosu, 800ml apa, 200gr zahar, 1 bat de scortisoara si 2 felii de lamaie.

  1. Ginuca says:

    cate pere (gramaj) pot fi incluse la o reteta, proportional cu cantitatea de lichid?

    • Cristina Mazilu says:

      te orientezi in functie de oala in care le fierbi – perele trebuie sa fie acoperite de lichid.

  2. Matei says:

    mmmm deja imi ploua in gura

Insta Moments

  • Cina gata in 20 de minute, iar ce ramane rulezi si pui la pachet pentru maine - link in bio
  • Trying my hand at #latteart with #nespresso #creatistaplus (and ambitiously failing 😂😂😂)
  • new kitchen, old habits • #casacucastani
  • the remains of the week at @mazilique_studio #testkitchen #openkitchen #playground
  • When life gives you lemons, make gin & tonic cake🍋🍋🍋🍸🍞. Link in profile
  • las și eu animalele astea aici.
  • Când eu încerc să lucrez la #MaziliqueTheBook și Lumi mă ajută 🐾❤️🖍️
  • Pasta, tuna, broccoli, olives, lemon, garlic - the works! Recipe link in profile
  • Words to live (and drink) by, via @overheardlondon ・・・
The Long Acre Bar. Covent Garden. 🍾💁