Semifreddo cu căpșuni

08 Jul 2021, Cristina Mazilu

Înghețata nu este ceva ce s-a întâmplat prea des aici pe blog, dar după atâtea ploi, mi s-a părut un moment bun să invoc vara cu un semifreddo cu căpșuni. Partea bună la acest desert este că e mult mai ușor de făcut și mai forgiving decât un gelato, mai ales dacă ești neexperimentat în bucătărie și/sau nu ai un aparat de făcut înghețată. Pentru acest semifreddo, tot ce ai nevoie este un mixer sau un tel.

INGREDIENTE

6-8 porții, 20 de minute prepararea, 4h la frigider

  • 500g căpșuni
  • 70g zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 500ml smântână pentru frișcă cu peste 20% grăsime (rece, de la frigider)
  • 1 linguriță sare
  • 200g lapte condensat (la conserva, nu la sticlă)
  • 150g iaurt grecesc
  • 50g fistic copt decojit

Într-o crăticioară pune căpșunile împreună cu zahărul. Gătește la foc mediu, amestecând din când în când, până obții consistența unui gem mai lichid. Oprește focul, adaugă sucul de lămâie și lasă totul la răcit.

Taie păstaia de vanilie în jumătate, pe lungime. Cu vârful cuțitului extrage conținutul păstăii și adaugă-l peste smântână.

În bolul unui mixer bate smântâna cu sarea până când frișca se întărește (este esențial ca smântâna pentru frișcă să fie cât mai rece). Cu mixerul setat la viteză mică, adaugă treptat iaurtul, apoi laptele condensat în fir subțire. Completează cu gemul de căpșuni, pe care îl amesteci ușor în compoziție cu spatula, astfel încât să obții o textură marmorată.

Transferă totul într-un bol (sau mai multe) cu pereții înalți și pune la congelator timp de minim 4 ore.

Partea bună cu această așteptare este că ai suficient timp să-ți ocupi mâinile și să-ți liniștești nerăbdarea pregătind o tartă cu fructe (perfect combo pentru semifreddo). De data asta eu am croșetat “clasica” tartă rustică cu căpșuni, pentru că sunt în sezon, dar și pentru că este preferata mea.

V-am mai povestit despre ea și în anii trecuți (o puteți găsi aici în varianta video).

Practic, începeți cu aluatul de bază pentru tarte rustice:

  • 170g de unt rece, tăiat în cubulețe
  • 260g făină
  • 1 lingură oțet de mere
  • 60ml apă rece
  • 2 linguri de zahăr

Amesteci toate ingredientele, apoi aduni aluatul într-o bilă, o aplatizezi sub formă de disc și o pui la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, amesteci 600g de căpșuni cu 3 linguri de zahăr și 2 lingurițe de amidon.

După ce aluatul s-a răcit, îl întinzi cu un sucitor până obții un diametru de 30-35 cm.

Presari deasupra 1 lingură de griș, adaugi căpșunile în mijlocul aluatului, apoi împachetezi marginile peste acestea.

Ultimul pas este să ungi cu un ou bătut exteriorul aluatului și să pui tarta în cuptorul încins la 180C timp de 1 oră.

Voilá și tarta :)

Servește semifreddo-ul cu fistic tocat deasupra și împreună cu o felie generoasă de tartă cu căpșuni.

//

Îmi amintesc cu destulă neplăcere de vara în care am luat o pauză de la tot ce înseamnă băuturi cu gheată, înghețată sau deserturi însiropate din cauza unei sensibilități dentare, care nu doar că îmi tăia din pofta de mâncare, dar îmi limita și cheful de viață.

Cred ca vara aceasta merităm mai mult ca oricând să ne bucurăm de timpul pe care îl avem cu prietenii, de mesele în familie și de mâncarea la care poftim.

Sensodyne, prin campania “Savurează viața fără grija sensibilității dentare” își propune să ne ajute să ne reconectăm cu micile plăceri pe care le-am ratat în 2020, printr-o îngrijire corespunzătoare a igieniei orale, zi de zi.

Astfel am aflat că Sensodyne este marcă recomandată de medicii stomatologi din România pentru că oferă protecție 24/7 împotriva sensibilității dentare, având și toate beneficiile unei paste de dinți pentru utilizare zilnică: dinți puternici, respirație proaspătă și gingii sănătoase.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram