Chez Mazilique

Prajitura cu migdale, sirop de clementine si glazura de ciocolata

Am cumva impresia ca daca asta e prima postare pe 2015 asta ar trebui sa fie deep & meaningful, sa aiba substanta, intelepciune si inspiratie cat pentru tot anu’. Cand colo – are ciocolata.

Asa ca zic sa trecem peste partea aia in care ne insiram rezolutiile pe anul asta (care oricum sunt cam aceleasi cu cele din 2014, 2013, 2012 & co., pentru ca am constatat de-a lungul timpului ca ziua de 1 ianuarie nu te transforma brusc in persoana aia pe care ti-o doresti, acolo e ceva mai multa munca) si sa trecem la lucruri mai importante (sau cel putin mai pertinente). Nu detox cu kale si goji, nici un program de abdomene sau o lista cu carti – pur si simplu o prajitura. Pentru ca eu m-am gandit ca anu’ asta ar trebui sa aiba mai multe. Asa ca sa incepem cum trebuie, zic.

In cazul e fata e vorba de o prajitura pe care, dupa ce am vazut-o la Ottolenghi, nu m-am putut abtine sa nu o pregatesc zilele astea (si apoi sa o repet in nestire) – combinatia de arome e incredibil de buna, textura e light & moist, iar rezultatul e unul periculos (pentru ca o sa vrei sa-l repeti tot anul).
 

INGREDIENTE

15 minute timpul de preparare, plus 50-60 de minute timpul de coacere

PENTRU BLAT

    • 200g unt moale
    • 380g zahar
    • sucul si coaja rasa de la 4 clementine
    • 280g migdale macinate fin
    • 5 oua, batute
    • 100g faina
    • 1 varf de sare
    • fasii de coaja de portocala, pentru ornat (optional)

 

PENTRU GLAZURA DE CIOCOLATA

    • 90g unt, taiat cubulete
    • 150g ciocolata neagra, rupta in bucati
    • 1 lingura de Grand Marnier

 

Incinge cuptorul la 180°C. Unge cu unt o forma de tort cu diametrul de 24cm, cu fundul detasabil, si tapeteaza-i peretii si baza cu hartie de copt.

Pune untul, 300g de zahar (restul de 80g il folosesti pentru sirop) si coaja de mandarina in bolul unui mixer si amesteca putin, cat sa se combine (nu exagera, nu vrei sa incorporezi prea mult aer). Adauga jumatate din migdalele macinate si amesteca pana obtii o compozitie omogena. Treptat, adauga ouale batute. Dupa ce le-ai incorporat, pune si restul de migdale, faina si sarea si amesteca bine.

Pune compozitia astfel obtinuta in forma de tort si niveleaz-o cu o spatula. Da-o la cuptor pentru 50-60 de minute – la final, daca faci testul scobitorii si o introduci in blat, va iesi putin umeda.

Cand blatul e aproape gata, pune intr-o craticioara mica restul de 80g de zahar si sucul de clementine (ar trebui sa ai 120ml, dar nu folosi mai mult) si adu-le la punctul de fierbere, apoi ia-le imediat de pe foc. In momentul in care scoti blatul din cuptor, unge-l cu siropul astfel obtinut, folosind o pensula. Lasa apoi prajitura sa se raceasca.

Desigur, poti sa te opresti aici, dar mai bine ar fi sa adaugi si glazura de ciocolata. Pune pe foc o craticioara cu putina apa si las-o sa fiarba incet, iar deasupra asaza un castron in care ai pus ciocolata si untul (ai grija ca acesta sa nu atinga apa). Amesteca pana ce untul si ciocolata s-au topit si au format o crema omogena. Ia castronul de pe foc si adauga o lingura de Grand Marnier (sau poti folosi alt tip de cognac, insa mie cel mai potrivit mi s-a parut asta, datorita aromei puternice de portocala).

Toarna glazura astfel obtinuta peste blatul racit, iar dupa ce aceasta s-a asezat un pic, poti decora cu fasii de coaja de portocala (or better yet – bucati de portocala confiata).

Next-time

 

Eu am folosit clementine pentru siropul prajiturii, insa datile viitoare o sa experimentez cu portocale si mandarine. Sunt sigura ca rezultatul va fi la fel de bun.

  1. Anca Popa says:

    Iti doresc un an fabulos, primul din cei mai buni ce vor veni (mai completezi si tu, ca eu nu am atita inspiratie). In alta ordine (mai degraba dezordine) de idei am incercat reteta de “BANANA BREAD”, dar pentru ca nu obisnuiesc sa fac prajituri si nu respect retete, a iesit cu totul altceva, dar la un ceai merge. La reteta asta de tort, pentru blat nu trebuie si ceva praf de copt sau bicarbonat de sodiu ?

    • Cristina Mazilu says:

      la multi ani si tie!
      1/ data viitoare incearca sa respecti reteta de banana bread, o sa fie bine ;-)
      2/ nope, fara :-) e foarte-foarte bun, crede-ma!

  2. Ginuca says:

    300 grame de zahar nu o indulceste prea mult?…cum apreciezi gustul?…ce preferinte ai?

    • Cristina Mazilu says:

      mi-a fost frica si mie ca va fi prea dulce, dar in final nu m-a deranjat. incearca cu 250g si mai vezi apoi :-)

  3. Ginuca says:

    bineinteles…un An Nou cu sanatate, bucurii, calatorii, gusturi aromate si retete inspirate!!

  4. Ili Vanili says:

    e minunat tortul asta, l-am facut de revelion si toata lumea a mai cerut si a 2-a felie. crezi ca se poate inlocui zaharul cu altceva? (nu cred, dar intreb pentru ca am hotarat sa nu-mi mai dau in cap cu zahar)
    Sfenx!

    • Cristina Mazilu says:

      probabil ca ar fi variante, dar cum nu le-am testat – nu stiu ce sa-ti zic :-/ mai cercetez

  5. Oana says:

    Cred ca e cea mai buna prajitura pe care am mancat-o ever! Tot cofetaresc de vreo luna dar asta a iesit dementiala! Geniala reteta si combinatia de migdale cu citrice! As manca o felie acum la mic dejun dar nu mai e:(((.

Popular posts

Insta Moments

  • 4 idei de salată cu ton. link in profil
  • Told her she's not allowed on the couch 🙄
  • Slowly coming along and slowly falling more and more in love • #newhome #workinprogress
  • (very) hot #honey in the making
  • Quick & easy #tuna #sandwiches, link in profile
  • and not a single fuck was given today
  • gone fishing #dnd
  • Sharp and crunch - a bunch of #hassleback potatoes, hand sliced and carefully seasoned - #f52grams #f52sharp
  • try not to cry over spilt #tomatosauce • low and slow