File de biban și cușcuș cu anghinare
Într-o zi în care colegele mele Misha și Simona se tăvăleau pe jos de foame, dar erau prea prinse în exceluri ca să se ridice să-și pregătească ceva de mâncare (cea mai usturătoare ironie care ni se poate întâmpla atunci când lucrăm – totuși – într-o bucătărie!), tinerele talente s-au gândit că poate ar fi cazul să comande ceva de mâncare.
Zguduită de o asemenea propunere, am încercat să fac pe deșteapta și mi-am suflecat mânecile să le arăt eu lor cum se face ceva de mâncare în 15 minute. Pusă în fața unui frigider aproape gol, m-am trezit improvizând un cușcuș cu ce-am găsit prin cămară, care ne-a surprins pe toate suficient de mult cât să-l repetăm apoi în tot felul de situații.
INGREDIENTE
4 porții, 15 minute
- 4 fileuri de biban de mare
- 150g cușcuș
- 1 borcan de anghinare în ulei
- 3-4 linguri mustar Dijon
- frunzele de la 2 legături de pătrunjel
- 2 lingurițe de capere
- ulei de măsline
- sare și piper proaspat râșnit
Într-un bol încăpător pune cușcușul și acoperă-l cu apă clocotită. Acoperă castronul și lasă-l să se înmoaie timp de 10 minute.
Toacă mărunt pătrunjelul și caperele, iar anghinarele scurge-le de ulei și taie-le grosier.
Încinge 2-3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie și prăjește file-urile de biban. Așază-le întâi cu pielea în jos și prăjește-le la foc mediu spre mare timp de 2-3 minute de o parte, până ce pielea devine aurie și crocantă, apoi încă 1-2 minute pe cealaltă. Pune-le deoparte cât amesteci cuscusul.
Cu ajutorul unei furculițe, amestecă bine în cușcuș până ce se aerează. Adaugă pătrunjelul, caperele, anghinarele și muștarul, împreuna cu 2 linguri de ulei de măsline (sau poți folosi din uleiul în care au stat anghinarele), sare și piper.
Servește peștele împreună cu cuscusul. Poți adauga și lămâie dacă ți se pare că mai e nevoie (mie mi s-a părut că muștarul din cușcuș aduce suficientă aciditate).
E o rețetă atât de simplă, încât sunt sigură ca o vei repeta și tu cu muuulte ocazii, iar partea mișto este că fiind atât de versatil cușcușul, îl poți mărita cu orice tip de pește sau carne ai chef.
Arata grozav! In special bibanul, de ma determina sa il incerc si eu cat mai curand.
sa-mi spui cum a iesit! :-)
Arata genial! De unde iei pestele? Și ingredientele în general?
Merci.
Pestele – de la Raionul de Peste
restul de ingrediente – din piata (in 99% din cazuri – Obor) si supermarketuri si magazine de specialitate cand e cazul :-)
Multumesc mult!