Chez Mazilique

Chili con carne

com·fort food
noun
food that provides consolation or a feeling of well-being, typically any with a
high sugar or other carbohydrate content and associated with childhood or
home cooking.

Cam era cazul ca pe blogul asta sa apara si o reteta de chili con carne. Nu stiu cum e pentru voi, dar pentru mine mancarea indeplineste mai multe functii. Pe langa faptul ca ma hraneste, procesul de preparare poate sa ma relaxeze, dezvoltarea unei retete noi poate sa ma provoace, atunci cand altcineva gateste pentru mine, ma simt rasfatata (indiferent de rezultatul primit in farfurie), iar atunci cand incerc feluri noi si necunoscute ma entuziasmez si uneori sunt chiar fericita.

Nu-mi dau seama daca faptul ca o farfurie cu mancare poate sa-mi provoace un spectru asa larg de sentimente e ceva chiar echilibrat, dar nici n-am spus vreodata c-as fi. Si daca poti gasi chiar si in lucruri mici ceva care sa te emotioneze in vreun fel, mie mi se pare un castig.

Si revenind la situatia de azi: chili con carne e o tocana. Iar intotdeauna tocanele – fie ele cu cartofi si marar, asa cum imi facea bunica mea, sau cu un sac de condimente, asa cum imi fac eu – imi dau un sentiment bun, fie el de relaxare, consolare, alinare, nostalgie. Tocanele sunt warm & fuzzy, ca o imbratisare care vine dintr-o farfurie. (Iar daca sunt si picante, cu atat mai bine).

 

INGREDIENTE

30 de minute, 2-4 portii

    • 500g carne tocata de vita
    • 400g fasole rosie din conserva
    • 400g rosii tocate
    • 300ml supa de vita
    • 2 linguri pasta de tomate
    • 2 ceape medii
    • 2 linguri ulei de floarea soarelui
    • 1 ardei gras rosu
    • 4 catei de usturoi
    • 1 lingurita paprika BioWagner
    • 1 lingurita seminte de coriandru BioWagner
    • 4-5 seminte de ienupar Ubena
    • 1 lingurita pudra de ardei iute cayenne
    • 1 lingurita chimion
    • 1 lingurita zahar
    • o mana frunze proaspete de coriandru /patrunjel
    • 1 ardei iute rosu
    • 150g orez basmati, pentru servit

 

chilli-con-carne-1

Curata legumele, apoi toaca marunt ceapa, taie ardeiul in cuburi si marunteste usturoiul (poti sa il toci foarte fin sau poti folosi presa de usturoi).

chilli-con-carne-2

Intr-o tigaie incapatoare, incinge 2 linguri de ulei. Pune ceapa si gateste aproximativ 5 minute, sau pana cand se inmoaie si devine translucida.

Adauga ardeiul, usturoiul, pudra de ardei iute, paprika, chimionul si semintele de coriandru.

chilli-con-carne-1

Gateste pe foc mediu timp de 5 minute, amestecand din cand in cand.

Adauga carnea tocata in tigaie si amesteca cu o lingura.

chili-con-carne-2

Da focul mai tare si gateste pana cand carnea isi schimba culoarea si se rumeneste putin. Apoi, toarna in tigaie supa de vita, adauga rosiile tocate, 2 linguri de sos de tomate, o lingura de zahar si semintele de ienupar.

chilli-con-carne-5

Amesteca bine si lasa ingredientele sa ajunga la punctul de fierbere, apoi pune capacul si gateste timp de 20 de minute la o temeratura scazuta. Amesteca ocazional, cat sa te asiguri ca sosul sau carnea nu se prind de tigaie. La jumatatea timpului poti sa mai adaugi cateva linguri de apa daca simti ca nu e suficient sos. La final, tocana trebuie sa aiba un aspect gros, umed si zemos.

In acest punct, cand tocana e aproape gata, adauga fasolea si mai gateste la foc mediu timp de 10 minute, fara capac.

chilic-con-carne-3

Adauga sare si piper proaspat rasnit, dupa gust. Inainte de a servi, poti presara deasupra frunze proaspete de coriandru si ardei iute, taiat rondele.

chilli-con-carne-6

Serveste alaturi de orez basmati fiert.

chilli-con-carne-3

//

GIVEAWAY

Si acum, in caz ca vi s-a facut si voua pofta de comfort food, am un giveaway care o sa va ajute in acest sens, indiferent de retata la care va ganditi.

giveaway-1

Am de oferit 3 cosuri pline de condimente de la Fuchs, precum cel din fotografie. Contine peste 30 de feluri diferite de mirodenii, potrivite atat pentru prajituri cu vanilie, placinte cu scortisoara, tocane aromate sau gratare fierbinti. Deci oricare ar fi alegerea voastra, you’re covered.

Pentru a primi unul dintre cele trei cosuri, lasati mai jos un comentariu in care sa povestiti despre preparatul care va aminteste de mesele copilariei. (Pe site-ul Povesti cu Fuchs gasiti alte asemenea amintiri, plus alte premii – de la roboti de bucatarie si storcatoare de fructe la un mobilier complet de bucatarie).

Astept comentariile voastre pana pe data de 4 decembrie, la ora 23.59 – castigatorii vor fi alesi random si anuntati a doua zi dimineata.

YOU MIGHT ALSO LIKE