Tarta cu brânză Emmentaler, măsline kalamata și pesto de pătrunjel
Tarta de mai jos este rezultatul unor alimente rămase în frigiderul de la studio și în care, cumva, nu mai credeam niciuna din noi. Totuși în cazurile de genul ăsta, tot conținutul frigiderului se mută pe blatul insulei și încep dezbaterile. Ce rețete putem să facem? Vrem ceva dulce? Ceva sărat? Clasic, tradițional, după cum ne taie capul? Ei bine, primul pas a fost să ne hotărâm să coacem o tartă cu brânză, am zărit măslinele, am găsit codițele de patrunjel pe care de obicei le păstrăm pentru stock, așa că am hotarat să facem pesto din ele! Astfel 2 ouă, puțină smântână și mult piper mai târziu rezultatul s-a devorat imediat ce s-a răcit.
INGREDIENTE
8-10 porții, 1 oră și 30 de minute
PENTRU CRUSTA DE TARTĂ
- 280g făină
- 140g unt rece
- 8 linguri de apă rece
PENTRU UMPLUTURĂ
- 180g brânză Emmentaler
- 2 ouă
- 150ml smântână pentru gătit
- 60g măsline kalamata tocate grosier
- piper proaspăt râșnit
PENTRU PESTO
- 50g cozi de pătrunjel(poți folosi și frunze)
- 3 căței de usturoi
- 25g semințe de pin
- 75ml ulei de măsline
- 40g parmezan
- piper proaspăt rășnit
Pregătește și coace crusta tartei ca aici.
Când aceasta e aproape gata, pune ingredientele pentru pesto, mai puțin uleiul, într-un blender și mixează până când se omogenizează, apoi adaugă uleiul de măsline și asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit.
Într-un bol încăpător, rade brânza, aduagă ouăle, smântâna, măslinele si 3½ linguri de pesto, împreună cu niște piper proaspăt râșnit, apoi amesteca bine.
Toarnă compoziția în crusta de tartă și dă-o la cuptor pentru 30 de minute, sau până când se rumenește.
Lasă tarta să se răcească pentru a putea fi tăiată mai ușor.
Și, dacă mai ai nevoie de inspirație, poți incerca și: