Curcanu’ de Craciun

25 Dec 2010, Cristina Mazilu

Acum ca s-a terminat, as zice ca n-a fost asa complicat. Ba deloc. Doar ca aseara a fost prima data cand am gatit curcan si tot travaliul a fost de fapt gasirea unei retete perfecte. Plus cumparaturile de ultim moment, cand ne-am dat seama ca nu avem tot ce ne trebuie. In final, curcanul la cuptor a fost o surpriza absoluta, ma asteptam la un rezultat mult mai fad, la o carne seaca si atzoasa. Well… a fost m-i-n-u-n-at.

In prima faza am scos pe masa ingredientele pentru umplutura animalului.

Photobucket

Intr-o cratita am topit o bucata de unt, iar cand s-a incins am adaugat cateva frunze de salvie si vreo 6 felii de bacon taiate marunt. Le-am rumenit putin si-am adaugat o ceapa taiata marunt si 3-4 catei de usturoi tocati si ei. Cand ceapa s-a inmuiat, am turnat o mana de pesmet, am amestecat si apoi am lasat compozitia sa se raceasca putin, inainte de a adauga o mana de stafide, vreo 250g de carne de porc tocata, un ou, coaja de la juma’ de lamaie, sare, piper si nucsoara.

Photobucket

Acestea fiind facute, a urmat partea distractiva. Pentru mama, caci ei i-a revenit sarcina de a dezlipi pielea de pe pieptul curcanului. Se incepe de la gat si se continua pana unde se poate, fara a rupe pielea, desigur. Odata ce treaba-i gata, toata compozitia facuta mai devreme se indeasa intre pielea si pieptul animalului, masand apoi astfel incat sa fie distribuita intr-un strat uniform.
Mai jos – imagine rara si de arhiva: doamna mama fisting the turkey :)))
Photobucket
The final touch a fost o portocala aruncata-n animal, o manjeala cu ulei de masline, sare si piper & cateva gauri executate in pulpe, in care am indesat bucati de usturoi, bacon si fire de rozmarin.

Photobucket

Acestea fiind zise, curcanu’ asezat frumos in tava, alaturi de cateva cepe, bucati de morcov, pastarnac si catei de usturoi, a fost invelit in folie de aluminiu si aruncat in cuptorul incins la maxim. Odata intrat, temperatura a fost coborata la 180 de grade si acolo a ramas o vreme. In ultimele 40 de minute de coacere am dat folia jos, sa prinda pielea o crusta crocanta.

Despre timpul de coacere

  • daca curcanul este peste 4 kilograme, se calculeaza 20 mins per kg + 90 minute
  • daca pasarea este sub 4kg, calculeaza 20 mins per kg + 70 minute

 

Animalul in cauza a avut vreo 3,5kg. Deci suficient timp cat sa mi se lungeasca urechile de foame si sa-mi caut ocupatii alternative. Cum ar fi vinu’ de la domnu’ tata :))

Photobucket

N-o sa va mai arat si poze cu animalu’ transat, pentru ca dupa 2 litri (maxim 3!) de stresinica, …it’s not a pretty picture. Si asta nu doar pentru ca nu mai iesea focusu’ calumea :))

Din acelasi motiv am sarit si etapa gravy, dar poate cu alta ocazie. Am facut in schimb, cat timp curcanul se odihnea, niste cartofi copti cu unt si rozmarin. Dezmat!

Ceea ce va doresc si voua, cu tot cu un Craciun fericit si linistit.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (7)
  1. Alexandrina says:

    Craciun fericit, cu sanatate si bucurii!

  2. Andreea says:

    Superb ‘animalul’ :))
    Craciun fericit si-un An Nou darnic cu lucruri bune.

  3. karla says:

    Lumina sfanta a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos sa iti aduca in inima pace si bucurii duhovnicesti. Craciun Fericit !

  4. marie says:

    “I enjoy cooking with wine,sometimes I even put it in the food I’m cooking”(Julia Child)

  5. Mazilique says:

    @marie – :)))))))) cheers to that!

  6. Anonymous says:

    Dar o reteta de sos gravy nu pui undeva…..sa ne scapi si pe noi restul de corvoada?? Acum e sezonul….. :)

  7. pai gravy-ul e simplu de facut – zdrobesti o parte din legumele cu care s-a facut curcanul, impreuna cu toate sucurile lasate in tava, pui tava pe un ochi de aragaz, adaugi vin, amesteci, adaugi putina faina si lasi sa scaada. atat :-)

Comenteaza
Follow on Instagram