Focaccia megasandwich
04 Feb 2011, Cristina Mazilu
Ideea a pornit in weekend de la faptul ca eram lefteri rau de tot. Asa ca am facut duminica un super ospatz cu tot ce-am gasit prin frigider, congelator, camara. Iar chestiile extra le-am cumparat cu monedele stranse intr-o ceasca cu buline :))) A fost foarte fun pentru ca a trebuit sa-mi folosesc imaginatia for once ;) Iar faptul ca in final am avut o masa cu 6 feluri (care erau sa fie 7 – foccacia sandwich, briose cu faina integrala, stafide, banane si seminte de in, tocana de porc cu vin, prune si mere, frigarui de porc lipicioase si condimentate, tarta de lamaie si inghetata de fructe de padure – n-am mai apucat sa fac pavlova cu albusurile ramase de la crema de lamaie) mi se pare super schema! Ba am avut si musafiri/sous chef – Chef Chilly & hubby.
Asa ca daca n-ai paine te apuci si-ti faci, doh. O bucata de drojdie proaspata se dizolva in putina apa calda si se freaca cu zahar.
Apoi torni pe un blat sau intr-un castron niste faina pe care o amesteci cu drojdia plus inca ceva apa calduta si niste sare. Si pentru ca ai pus prea multa apa, mai pui niste faina. Si tot asa :)) In final se pare ca am facut un aluat din 900g – 1kg faina, 500ml apa, drojdie, sare si putin ulei de masline :)
Si am lasat aluatul la crescut intr-un castron uns cu ulei de masline si acoperit cu-n servet, asezat intr-un loc caldut. Dupa vreo ora-doua, am scos aluatul si l-am trantit intr-o tava la fel de unsa cu UDM, unde l-am desumflat (cand creste are mult aer in interior) si l-am intins. Inca juma’ de ora a mai stat acoperit, pentru ca in final sa-l picur cu ulei de masline, sare grunjoasa si sa-i fac niste gropite cu dejtu’. Dupa sesiunea de gadilat, am dat focaccia la cuptorul bine incins. Vreo juma’ de ora sa fi fost.
Timp in care am rascolit borcanele din dulap si cutia de legume din frigider. Un dovlecel a sfarsit pe gratar, taiat fasii, iar niste masline asortate au ajuns cu samburii scosi, in timp ce patrunjelul, ardeii copti, cateva fileuri de ansoa, rosiile uscate si rosiile cherry au fost ciopartite fara mila.
Si apoi amestecate si asezonate.
Numai bine a fost focaccia gata si am scos-o rumena din cuptor
Am taiat-o-n doua si apoi transversal ca s-o indes cu cele de mai sus, plus niste fasii de parmezan.
Acestea fiind zise, am mancat pana am pocnit, and then some more. Iar restul de focaccia s-a pastrat tare bine intr-o punga, cateva zile.
This looks yummy! A must try!
P.S. Paisley shirts rule <3
e a sous chefului. eu eram behind the camera. da’ si mie-mi place :x
ah, cat de bun :-)
Si ansoa – ai uitat? :p
OMG acum mi-am adus aminte cat de bun a fost si ma ia ameteala de pofta…
ansoa, da! acum rectific :p
mazi , tu ne tot spui ca nu prea ai cu ce, ca mai treci o tura prin frigider, ca faci curatenie in dulapuri si no uite ce ospatz iasa la final !!
eu atat vreau sa zic, tu cred ca ai in administrare si frigiderele vecinilor, altfel nu imi explic de aduni atatea si la final de la mine se vede foarte,foarte, ba chiar extrem de yummy
eu cand fac chestia asa, doar de-mi iese de-un ceai cu branza mucegaita;
da mucegaita, nu cu mucegai
lynx – adevarul e ca si cumpar o gramada de porcarii si jucarii care raman mult timp nefolosite, deci adun ceva rezerve.. :p
lynx – de-aia mazi e chef si noi ceilalti care balim pe-aici, nu!
creativitate care e foarte la indemana cand suntem lefteri!
astea-s cele mai tari experiențe, când n-ai nimic (la primul gând) în jur și totuși, țâpi un ospăț de-l ghiftuiești și pe flămânzilă:) (mă omori cu pozele astea, în sensul că mi-s tare pe plac).
@hadean – haideti mai rep’de incoa’ sa punem de-o masa s-o tinem minte ;)
Buna Mazi. Vreau sa fac tarta cu lamaie de care spuneai dar imi mai lipseste reteta blatului de biscuiti.
Ma poti ajuta? Multumesc
@calianu – pai iei niste biscuiti si-i pisezi intr-un blender cu niste unt. atat :) fix ca la cheesecake
hai ca o sa pun reteta curand :)