Cum sa faci cele mai bune clatite: 1, 2, 3!
…cele mai bune din bucataria mea, desigur.
Toata lumea cred ca are o reteta de clatite pe care o exerseaza de fiecare data cand se arata ocazia. Si asta nu e ceva de care ducem lipsa: oricand se pot intampla niste clatite cu dulceata la micul dejun sau – pur si simplu – la desert, clatite cu sunca si branza la pranz, clatite cu humus si bastonase de legume la cina, placinta de clatite cu umplutura bolognese la o masa de weekend in familie, si tot asa. Situatii se gasesc suficiente, iar clatitele sunt atat de versatile incat sa se potriveasca cu oricare dintre acestea.
Nu stiu voi ce experimente ati facut, da’ eu sunt sigura ca reteta de clatite a fost prima pe care am incercat s-o fac singura in bucatarie. Aveam vreo 6-7 ani si intr-o seara m-am strecurat in bucataria bunicilor mei, unde am inceput sa amestec faina cu apa minerala. Cel mai probabil mi-ar fi iesit aracet daca bunicul meu n-ar fi intervenit la timp.
De atunci insa am mai rafinat combinatia, asa ca am ajuns la o varianta de care eu una sunt foarte multumita. Reteta e foarte echilibrata – merge la fel de bine cu umpluturile dulci, cat si cu cele sarate, si e gata in doar cateva minute. In plus, e super usor de retinut – trebuie doar sa-ti amintesti ca e simpla ca “1, 2, 3”. Adica 100 de grame de faina, 2 oua si 300 de mililitri de lapte.
10 minute, 7-10 clatite
- 100g faina
- 1 varf de sare
- 2 oua
- 1 lingura de ulei (sau doua de unt topit)
- 300ml lapte
- 1 bol pentru amestecat
- 1 cana pentru masurat laptele
- 1 tel pentru amestecat
- 1 polonic pentru turnat
- 1 spatula pentru intors clatitele (unless ai ceva de demonstrat si vrei sa le lipesti de pereti si tavan incercand sa le intorci in aer ;-)
- 1 tigaie pentru clatite pentru… motivele evidente! (eu am folosit tigaia de clatite Tefal, din gama Talent)
Intr-un bol incapator, pune faina si amestec-o cu varful de sare. Sparge ouale in mijlocul fainii si toarna aproximativ 50ml de lapte si lingura de ulei. Incepe sa amesteci din centru, incorporand incet faina in oua, lapte si ulei. Mixeaza pana ce obtii o pasta groasa (mai adauga putin lapte daca e prea greu de amestecat)
Toarna o parte din lapte pentru a subtia aluatul. In timp ce amesteci, adauga restul lapteului turnand incontinuu. La final vei obtine o compozitie subtire.
In mod normal, aluatul se lasa la frigider aproximativ 30 de minute pentru a permite amidonului din faina sa se umfle – insa cu reteta asta am constatat ca nu e cazul.
Pune tigaia pe foc moderat si las-o sa se incinga bine (tigaia Tefal din gama Talent are un punctul rosu Thermo-Spot™, care iti indica daca tigaia este suficient de incinsa – mai exact, punctul trebuie sa aiba o culoare plina, astfel incat sa nu se mai distinga logoul si cercurile concentrice).
Toarna un polonic din compozitie in tigaia incinsa si las-o pe foc aproximativ 30 de secunde – daca tigaia e suficient de incinsa, clatita se va rumeni.
Folosind spatula, despinde usor clatita si intoarce-o. (Aici e momentul in care poti sa-ti incerci mana si sa o arunci in aer. Iti doresc sa o si prinzi inapoi :-)) Ai grija ca odata inapoi in tigaie, clatita sa fie bine intinsa – fara incretituri. Mai las-o 30 de secunde, pana ce e facuta si pe cealalta parte, apoi transfer-o pe o farfurie (pe care eventual ai tinut-o la cuptor, ca sa fie calda).
Repeta cu restul de aluat. Din cantitatile de mai sus ar trebui sa obtii 7-10 clatite (depinde cat de groase le faci).
Acestea fiind zise, mix and match dupa chef si preferinte cu dulceturile si gemurile preferate
…sau incerca o varianta sarata (cea mai recenta pe care am testat-o a fost cu avocado, sunca, Gouda, rosii cherry si maioneza homemade).
Cu tigaia de clatite Tefal din gama Talent am reusit sa fentez “sindromul primei clatite” – adica cea care nu e niciodata buna, care se rupe, care ramane cruda sau care se arde. Tigaia are un invelis antiaderent super-rezistent (poti folosi inclusiv ustensile de metal – n-o sa se zgarie), si un fund dublu, care datorita grosimii asigura o distribuire egala a caldurii.
Crêpes, anyone?
Daca ti-am facut pofta de clatite, sa stii ca exista sanse sa le experimentezi chiar la ele acasa. Cumpara pana pe 12 aprilie o tigaie Tefal de clatite si oricare alta tigaie, cratita sau oala tot de la Tefal, intra aici si inscrie-te in concurs – poti castiga un weekend la Paris si multe alte premii.
- Kaiserschmarrn – clatita austriaca (click aici pentru video)
- Pancakes cu afine
- Pancakes cu bacon crocant
- Pancakes cu capsuni si mure
eu in ultima vreme am lasat clatitele cu faina pe alea facute doar din o banana bine bine coapta si doua oua. Nu se pot face mari cat astea cu faina pentru ca sunt ingrozitor de pufoase si fragede, insa nu stiu sa imi fi calcat cineva pragul, sa guste din ele si sa nu ceara si a doua tura cand a mai fost
Si eu tot clatite am facut pentru prima data singura, cred ca aveam 8 ani. Am urmat o reteta dintr-o carte de bucate. Mi-au iesit, si mi-a placut asa mult ca am continuat sa fiu the master of clatite in familie – inca nu m-a detronat nimeni! Si am senzatia ca nici nu incearca nimeni prea tare…:D
și eu fac aceeași rețetă de ani. Inițial băteam albușurile, dar merge binemersi și fără spume. Mai înlocuiesc 50 ml lapte cu apă minerală din când în când. Ah, pun o lingură de rom alb și coajă de lămâie, în plus față de rețeta ta. Coaja doar când le mănânc cu dulce. Anyway, rețeta asta e gold.
Oh boy oh boy! Mi-ai facut o pofta de clatite incat nu mai vad bine in fata ochilor :))) my favourites sunt cele sarate, cu somon dar nu ma deranjeaza sa mananc pe cele cu nutella si afine.
Am facut. Mi-au placut. Mai fac! :)
Am facut multe clatite, dar dupa reteta asta au iesit cele mai bune. Minunate! Mai fac, multumesc! ☺️Te pup!
ce ma bucur! (si ce pofta mi s-a facut :-)
Am venit aici sa zic ca aproximativ 20,000 de vizualizari la reteta asta sunt de la mine. Also, Saturday is now pancake day. /end of transmission
Sincer nu mi-au placut pt ca se rup prea usor in tigaie. Cred ca de la lapte.
Multumesc oricum pt reteta,
Foarte bune????