Placinta cu mure

03 Aug 2011, Cristina Mazilu

Cum va povesteam, duminica, cand ma intorceam la Bucuresti, am cumparat de pe marginea drumului o galetusa cu mure. Pana acum am facut doua tarte si-o placinta, si tot mai am :))

Si va mai povesteam ca-n bucataria mea a poposit un aragaz nou, black, sleek & glossy, all electric. Electrolux, desigur. Si timp de vreo doua saptamani i-am dat tarcoale, asteptand probabil ca aragazul cel vechi sa se deconecteaza singur de la gaz si sa-si ia arzatoarele la spinare in cautarea unui sejur la fiare vechi. Nu s-a intamplat inca, dar eu am rabdare :)

Si cum statea aragazul asa, in mijlocul bucatariei, i-am luat stecherul, l-am bagat in priza de la robotul de bucatarie, l-am incins la 180 de grade (pentru ca la asta se poate!!!, nu mai e asa.. vrajeala din ochi :)) si mi-am vazut de treaba cu murele.

Am umplut 5 cups cu mure si le-am amestecat cu 1 cup de zahar. Practic, folositi orice masura vreti si proportia de zahar sa fie dupa gust. Ca poate va place mai acrisor sau dulce de ti se crapa dintii (who am I to judge?). Am adaugat si vreo doua linguri de amidon, ca prea lasau multa zeama. Pentru extra flavour, merge putina scortisoara si nucsoara.
Photobucket
Am facut aluatul amestecand 220g unt + 250g de faina + 50g de zahar + 2 linguri de lapte, l-am tinut 30 de minute la frigider (sau 10 la congelator), l-am intins intr-o forma (merge si cu degetele, nu tre’ sa va chinuiti cu sucitorul ;)

Photobucket

Am turnat mure in prostie si le-am acoperit c-o foaie de aluat, pe care am decupat-o cat sa mai iasa aburul la copt
Photobucket
Am manjit-o cu un ou batut si am presarat-o cu zahar amestecat cu scortisoara (scurtatura gata amestecata de la Nomu ;) si am bagat-o la cuptor.
Photobucket
Vreo 40j de minute mai tarziu am scos o minunatie aromata & golden-brown.
Photobucket
Dar din seria Jackass – don’t try this at home, va prezint ce porcarie a urmat. M-am gandit eu c-ar fi bine s-o rastorn din forma, ca s-o pot taia apoi in felii, sa va arat ce misto e si-n sectiune. Oh well, I sooooo did not think this one through – pentru ca, evident, sucul de la mure a tzashnit prin floricica decupata, m-a colorat din cap pana-n picioare, plus blat, podele, pereti. Poza de mai jos nu prezinta situatia la adevarata magnitudine. Deci note to self – daca vreau s-o scot din forma, o s-o fac data viitoare in ceva cu fundul detasabil. Daca nu – mananc direct din troaca, ceea ce, in final, nu-i un lucru deloc rau.
PS – inca n-am curatat bucataria, doar am mancat o bucata de placinta si-am plecat la bere

PS2 – ce fac cu restul de mure? sugestii, recomandari?
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (25)
  1. eu cu niste mure proaspat culese am executat niste muffins cu scortisoara si cuisoare. Au fost absolut divine!

  2. len.ro says:

    Sorbet http://www.len.ro/2010/08/sorbet-time/ daca nu ai probleme cu samburii sau dulceata.

  3. Mazilique says:

    @io – ai un link, o reteta, ceva? :)
    @len – surprisingly, nu-mi place inghetata sau sorbetul de mure. nush de ce :( dulceata am deja, as vrea sa fac niste ceva-uri la cuptor..

  4. Mazilique says:

    @catalina – merci :)

  5. Anonymous says:

    Dulceata sa fie, zic!
    PS: de unde ai cumparat forma aia in care ai facut placinta?

  6. deci nu sunt singurul care a stat cu aragazu’ 3 luni in mijlocu’ casei :))

    iti sugerez sa executi neshte blackberry clafoutis iar daca tot iti mai raman mure poti oricand sa sharuiesti cu prietenii ;)

  7. Mazilique says:

    @anonim – am dulceata deja :) forma am cumparat-o de la penny market sibiu. e din ceramica si a costat vreo 15 lei. cred c-o fi si pe la penny market-urile din bucuresti :)

  8. Mazilique says:

    @wine and knives – nici pe departe singurul.intrebarea e cat o sa stau cu zeama de mure pe pereti :)))))

  9. ISABELA says:

    Sorbet mai poti face sau inghetata de iaurt si mure…. :P

  10. Anonymous says:

    breaky: iaurt + muesli(doar cereale presate si ceva samburi&seminte) + mure + miere/sirop de artar.

  11. Ciuleandra says:

    Crumble de mure? Eu am facut mure, zmeura si coacaze, dar n-ar ce sa fie rau numai cu mure ..

  12. haha, asta cu murele pe pereti imi aduce aminte de un dezastru similar cu o sticla de must… cat despre retete, poate faci un ‘sos’ de mure si il folosesti cu toate praji si inghe pe care le mananci in perioada urmatoare, fara discriminare, ca sta bine la frigider :)

  13. Ina says:

    E blasmefie sa sugerez sa le imbini cu un otet si ceva balsamic si sa le lasi la macerat?

  14. Mazilique says:

    @ina – nu cred ca e, da’ nu prea-mi dau seama ce iese.. :-/

  15. Anonymous says:

    Mic avertisment: eu am facut tarta ta cu smochine intr-o tava cu fundul detasabil. Nu mi-am imaginat ca o sa rezulte asa de mult suc… Care a curs in cuptor! Tarta a iesit fff buna, noroc ca nu am fost acasa cat timp a stat la cuptor :) ca nu cred ca as fi mers inainte prin spangi, prin glonti, prin fum…
    Asta mai ales pentru ca al tau cuptor e nou! ptiu, nu scap azi de cacofonii!!

  16. Mazilique says:

    @anonim – ciudat, la mine chiar n-a fost cu zeama la aia cu smochine. si nici la cea cu nectarine :-/

  17. Anonymous says:

    erau foarte coapte smochinele mele, poate de aia. la mure de obicei iese multa zeama.

  18. Mazilique says:

    i learned that the hard way :))

  19. Oana says:

    Eu am facut acum 2 saptamani un fel de cheesecake, dar cu blatul copt, nu din biscuiti, cu crema de branza si urda in care am inglobat muuuulte mure. Rezultatul a fost delicios!

  20. Stefan says:

    Salut! un ‘tiramisu’. Un strat piscoturi cafengite, un strat amestec frisca/mascarpone, un strat mure si se repeta. La frigider si murele de deasupra le pui inainte de servire. Rece si bun!! E vara afara !!

  21. Zazuza says:

    eu am facut o prajitura cu branza si gris. o ne-bu-ni-e! cred ca am mancat jumate de tava singura si m-am uitat urat la ceilalti care au luat si ei o bucatica :)))

  22. mazi, clar…
    55 gr unt topit
    200 gr faina
    2 lingurite praf de copt
    100 gr zahar
    2 lingurite scortisoara+cuisoare
    1/4 lingurita sare
    sucul si coaja unei lamai
    aproximativ 120 ml lapte
    1 ou mare
    140 gr zmeura/mure
    se amesteca ingredientele uscate intre ele, bati ouale, si integrezi apoi lichidele in coca, la urma fructele…si restul stii, ca doar faci muffins de o gasca de vreme :)

  23. Ioana says:

    Sugestie: Blackberry Cosmopolitan ;)

  24. catkitchen says:

    dumnezeule cum arata !!!! … acum doua zile am facut si eu o tarta cu mure dar inca nu am postat-o , insa placinta asta ma da gata :( , bravoo!!!

Comenteaza
Follow on Instagram