Chipsuri de malai cu chives, parmezan, si sos de avocado cu iaurt
Nu stiu exact ce fantezii aveti voi cu mamaliga, dar la mine nu e nimic mai bun decat mamaliga ramasa de pe-o zi pe alta, pe care a doua zi o prajesti in tigaie. Cum au fost cubuletele astea cu rozmarin de acum sase ani.
It’s been a while, asa ca era timpul sa revin cu o varianta noua. Here it goes:
INGREDIENTE
40 de minute, 3-4 portii
- 750 ml supa de legume
- 160g malai Pambac
- 10g chives
- 30g parmezan taiat marunt
- 100g gris
- aprox. 300 ml ulei de floarea soarelui (pentru prajit)
- sare si piper proaspat rasnit
- PENTRU CHIPSURILE DE MALAI
PENTRU SOSUL DE AVOCADO
- 2 avocado
- 100g iaurt grecesc
- 2 lingurite zeama de lamaie
- 1 varf coaja de lamaie
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
Intr-o craticioara de dimensiune medie, pune supa de legume si da-o in clocot.
Adauga malaiul, amestecand…
…si gateste mamaliga timp de 10-15 minute, pana ce lichidul a fost absorbit si compozitia s-a ingrosat.
Adauga fulgii de parmezan si amesteca pana ce au fost incorporati.
Toaca marunt firele de chives…
…si adauga-le in mamaliga (poti completa si cu putina sare – in functie de cat de sarata a fost supa).
Amesteca.
Transfera compozitia realizata pe o planseta (sau pe un tocator mai mare) si, folosindu-te de o spatula, intinde-o intr-un strat cat mai subtire.
Nu te ingrijora daca suprafata obtinuta este neuniforma, oricum bucatile vor avea forme diferite. Transfera planseta cu mamaliga la frigider pentru aproximativ 20-30 de minute.
Dupa ce aceasta s-a racit complet, taie “foaia” de mamaliga in bucati si trece-le pe rand prin gris.
Pentru prajit, pune intr-o tigaie incapatoare uleiul de floarea soarelui, pe foc mediu spre mare. Cand acesta s-a incins adauga pe rand, cu grija, bucatile de malai. Ai grija sa nu umpli prea tare tigaia, pentru a lasa loc suficient chipsurilor sa se rumeaneasca si sa nu se lipeasca.
Intoarce bucatile de pe-o parte pe alta, pana cand devin aurii (fiecare bucatica are nevoie de aproximativ 5 minute). Marginile vor deveni crocante, iar interiorul va ramane moale si auriu.
Asaza-le pe o farfurie tapeta cu servet de hartie, pentru ca excesul de ulei sa se absoarba.
Pentru sos, adauga toate ingredientele intr-un bol sau robot de bucatarie…
…si mixeaza-le cu atentie, pana ce obtii o compozitie cremoasa. (Daca avocado este extrem de copt, te poti folosi de un mojar cu pistil sau de o furculita). Dupa gust, poti adauga mai mult suc de lamaie, fulgi de sare Maldon, piper proaspat rasnit, ardei iute tocat marunt sau pudra de ardei cayenne.
Serveste chipsurile de malai impreuna cu sosul. Sunt mai bune calde, dar se pastreaza bine si la temperatura camerei, asa ca poti sa le pregatesti inainte de o petrecere.
//
Aceasta e a treia reteta dintr-o serie in care folosesc malaiul dincolo de clasica mamaliguta (not that there’s anything wrong with that!).
Malaiul de la Pambac, folosit de mine in aceasta reteta, vine acum intr-un nou ambalaj, resigilabil, care ma ajuta sa nu mai imprastii malai prin toata bucataria. Here’s hoping!
Incercati si tarta de malai cu topping de carnati de casa, rosii uscate, mozzarella si busuioc, cupcakes cu malai si capsuni, and stay tuned – saptamana viitoare urmeaza inca o reteta misto ;-)
I love you! :D Ceva de genul acesta vazusem la tv si imi doream sa aflu cum se face mai exact. Thank you, thank you, thank you!
Question(s): Grisul are un rol anume? Daca le as pune la cuptor, rezultatul ar fi la fel de crispy?
are un rol de a adauga extra-textura.
din pacate, la cuptor nu iese niciodata la fel de crispy ca in baie de ulei, dar poti incerca si sa vezi daca esti multumita de rezultat :-)
And I still remember chipsurile alea minunate de mamaliga + bacon de la petrecerea Good Food. <3
awwwww, da! <3