In cautarea retetelor boieresti // Pui la cuptor cu legume si sos Suprême

11 Jul 2013, Cristina Mazilu
Acesta e un fel care, acum aproape un secol, se intampla des la mesele de la Conacul Polizu. Nu e o mancare moldovenesca la origini, dar boiereasca e sigur. Sosul frantuzesc – catifelat si bogat – pregatit cu supa de pui si smantana, ii dau un rafinament de secol trecut, cum rar mai gasesti acum prin meniuri.

Eu am descoperit reteta pentru ca doamnele de la bucataria conacului au fost suficient de dragute incat sa mi-o povesteasca, ba chiar sa ma lase sa o si testez.

In acest scop am aliniat pe o masa ce se vede mai jos. Trandafirii totusi nu i-am pus in mancare.

Am umplut o tava cu pulpe de pui dezosate si ciocanele (am folosit Fragedo). Le-am asezonat si le-am presarat cu putin ulei si boia dulce (deh, nu mancam singura la masa, ca sa curga cu pudra de ardei cayenne sau fulgi din Sri Lanka), apoi am turnat un pahar de vin alb, am aruncat alaturi si vreo 10 catei de usturoi, iar tava a intrat la cuptorul incins la 200 de grade, cam 1 ora. In acest timp, sosul scade si puiul capata culoare. Am mai intors pulpele si le-am mai lasat putin, pana s-au rumenit.

Intre timp m-am ocupat de legume: ardei verde, rosu, morcov – toate taiate cubulete -, alaturi de un castronel de mazare au fost calite in 50g de unt topit, apoi asezonate cu sare si piper si parfumate cu busuioc.

The final touch – sosul Suprême

Mai jos e reteta, fix cum a fost primita de la doamna Daniela, care are in grija bucataria de la Conacul Polizu. In plus, timp de cateva zile, m-a avut si pe mine pe cap. Bonus :))

75g unt, 75g faina, 350g supa de pui, 50g smantana grasa de gatit (lichida), zeama de la 1 lamaie, 2 galbenusuri, sare

Untul se topeste si se adauga faina treptat, amestecand cu telul pana se incorporeaza. Se stinge cu supa de pasare strecurata (deci doar zeama), se adauga galbenusurile, amestecand, sa nu se taie. Se adauga zeama de lamaie, se amesteca din nou, se ia de pe foc si se completeaza sosul cu smantana lichida.

Ce obtii apoi e sosul catifelat de care vorbeam mai sus.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. Anonymous says:

    Vasul pentru sosulet este absolut minunat…asa ceva am mai vazut pe la targurile de antichitati….
    Imi aduc aminte de copilaria mea aceste ,,mancari,, -cum le-ar zice urn roman adevarat- simple si gustoase….
    Asteptam si retete de dulciuri….
    Flor…

  2. reteta de gateau au citron ai vazut-o? e mai jos :-)

  3. Anonymous says:

    Frumoasa calatorie!

    Ce de amintiri. Parca imi vad matusa gatind mancaruri alese in zile de sarbatoare. Si serviciile ei de portelan vechi care atunci mi se pareau atat de urate. Ce pacat ca abia mai tarziu apreciem unele lucruri.

    Mihaela

  4. Anonymous says:

    Am vazut-o…mersi….
    O voi face negresit….
    Abia astept alte retete boieresti…si sa ne spui care e favorita ta din toate cele testate/mancate eventual…
    Zi minunata!
    Flor…

  5. Maine mai vine una ;-)
    Preferata mea so far e tocana de pui cu hribi si mamaliga. Un vis moldovenesc :))

  6. Anca says:

    Draga Mazi,
    Am executat minunatia.
    Recunosc, am si trisat putin, adica am inlocuit pulpele cu piept de pui si garnitura a fost un orez cu legume.
    Insa, daca tot e sa-mi dau cu parerea, eu cred ca sosul nu are nevoie de zeama de la o lamaie intreaga, de la o jumatate would have been just fine.
    Anyway, o reteta foarte usoara si la propriu si la figurat, perfect pentru o cina rapida.
    PS Foarte cool “serialul” asta cu retetele boieresti iar pozele sunt de exceptie.

  7. Anonymous says:

    Cu smantana normala(grasa), iese sosul? Multumesc!

  8. da, normala, adica fermentata, si grasa :-)

Comenteaza
Follow on Instagram