Prăjitură cremoasă cu ciocolată, pere și fulgi de migdale
Cred ca asta e una dintre prajiturile perfecte pentru iarna: majoritatea ingredientelor le ai deja prin casa – deci cel mai probabil nu va fi nevoie sa iesi afara prin frig), se pregateste foarte usor – trebuie doar sa amesteci cateva chestii, iar rezultatul final e unul care te face sa te asezi pe canapea cu tava-n brate si sa n-o lasi din mana pana nu e goala. Asta e, se mai intampla.
INGREDIENTE
15 minute timpul de preparare, plus 20 minute timpul de coacere
PENTRU BLAT
- 200g unt, plus extra pentru uns tava
- 250g zahar
- 4 oua mari, batute
- 75g faina
- 50g cacao
- 4 pere taiate in jumatate si fierte in sirop de vanilie (click aici pentru reteta)
- cateva patratele de ciocolata neagra, rupte in bucati
- 1 lingura de fulgi de migdale
Incinge cuptorul la 190ºC. Unge cu unt o tava sau o forma ceramica, nu foate adanca, de aproximativ 20 x 30cm.
Intr-o cratita incapatoare, pune untul si asaza-l pe foc mic, pana ce se topeste. Ia apoi cratita de pe foc si amesteca zaharul in unt, pana ce se omogenizeaza. Treptat, adauga ouale batute, amestecand bine cu o lingura de lemn.
Cerne faina si cacaoa peste tot amestecul, mixeaza bine cu lingura de lemn, pana ce compozitia este omogena, apoi toarn-o in tava unsa cu unt.
Asaza perele in compozitie si presara deasupra bucati de ciocolata si fulgi de migdale. (In acest punct poti inveli tava in folie alimentara si congela prajitura si sa o coci mai tarziu – vezi Tips & Tricks de mai jos).
Da-o la cuptor timp de 30 de minute, pana ce prajitura face o crusta subtire la suprafata iar interiorul este abia copt. Nu o lasa prea mult, pentru ca se va usca si-si va pierde consistenta cremoasa.
Cel mai bine e sa mananci prajitura calda (nu ca dupa aia n-ar fi foarte buna, dar atunci e absolut decadenta). Poti sa adaugi langa si o cupa de inghetata de vanilie.
Inveleste tava cu compozitia de prajitura in folie alimentara, scrie data pe ea si congeleaz-o maxim o luna. Pentru a o servi, scoate folia si da-o la cuptor timp de 50 de minute.
La cate grade trebuie sa fie dat cuptorul?
scrie chiar in primul paragraf – “incinge cuptorul la 190ºC”
Mbon, acum chiar imi ploua in gura!
zaharul folosit este pudra?…
nu, e zahar normal. intotdeauna cand scriu “zahar” ma refer la cel tos. mentionez cand e vorba de zahar pudra :-)
Consistenta finala e asemanatoare cu Moelleux au chocolat? Mie asa mi-a iesit :)
exact! si ti-a placut? :D
“Decadenta” e un adjectiv modest. Fabuloasa! Hubby & kid approved :)
arata extraordinar prajitura asta, cand am sa timp am sa incerc, presupun ca este la fel de gustoasa pre cum arata
Of, Doamne, sunt indragostita iremediabil. Probably the best cake in the world.
Cam câte porții intră în prăjitura asta? Trebuie să încânt papilele gustative la vreo 8-10 persoane. I believe this shall help me!
poti sa scoti 8-10 portii, problema e ca toti vor vrea refill :D
[…] Urmatorul desert pentru my better half, care sper sa iasa mai aratos si cel putin la fel de gustos precum perele cu sos de ciocolata. Imi aduc aminte cu mare placere de acele pere epic fail, deoarece am ras enorm de mult in acea seara la cat de uratele erau. De data aceasta, fiind vorba de o prajitura in tava, trag speranta la un rezultat mai aratos. […]
Buna, Cristina, am facut astazi aceasta prajitura (jumatate de portie, in tava mica, cu pere ca atare, mi s-au parut suficient de dulci). A iesit foooarte buna, eu sunt chocaholica de fel, intrebarea mea este: tinand cont ca am facut doar jumatate de portie, am lasat-o cam 15-20 min la cuptor, iar interiorul a iesit lichid… gen lava cake (nu am mancat, doar am vazut :)). E ok asa? adica ma gandesc daca e suficient gatita = “comestibila” partea respectiva, cu ou and stuff. Multumesc!
Zaharul se poate inlocui cu indulcitor sau sirop?
Nu am incercat, deci nu as putea sa zic daca merge. Daca incerci, sa ne spui si noua cum a iesit :)
Am incercat eu, in loc de zahar am folosit aceeasi cantitate de xilitol si sincer a iesit un pic cam dulce dar cred ca asta e si ideea cu prajitura asta :D a iesit minunat ;) iar @Andreea, in general, zaharul se poate inlocui cu xilitol fara probleme. Am facut si cozonac cu xilitol si a iesit perfect.